In de VS zitten (relatief) 9 keer meer mensen opgesloten dan hier

In de VS zitten op iedere 100.000 inwoners er 710 in gevangenissen. In Nederland zijn dat er maar 82, in IJsland 47. Toch is IJsland veiliger dan Nederland en Nederland veiliger dan de VS. Hoe zou dat komen?Bn5BEweCIAElDKj.png-large

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Wat is “veiliger”? Het is “IJsland” overigens. De conclusies zijn veel te kort door de bocht, maar dat zijn we gewend van G3^^^^.

  • Vestzak

   Volgens dit rapport is het zelfs veiliger in de VS:
   http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/safety/

   Maar er valt natuurlijk wel wat te zeggen over opsluiting in het algemeen. Het leidt m.i. niet per se tot een veilige(re) samenleving.

   Zelf voel ik me bijzonder veilig in ons eigen land. Ondanks alle bangmakerij, die vandaag de dag hoogtij viert. En ook ondanks dat ik vind dat er wel zwaarder gestraft mag worden in bepaalde zaken. Uit bovenstaand rapport blijkt overigens dat de meeste Westerse landen sowieso uitzonderlijk hoog scoren op het gebied van veiligheid. Mexico en Brazilië zijn verder wel behoorlijke uitzonderingen. Overigens zijn dat beiden extreem katholieke landen, maar dat even terzijde.

   In de VS zelf gaat het tegenwoordig nergens meer over. Men propt daar gymzalen van gevangenissen vol om de veroordeelden maar kwijt te kunnen raken. 4 personen op een plek die nog niet eens voor 1 persoon geschikt is. Dat soort werk. Kijk, voor zware criminelen kan dat me niet zo bijster veel schelen, maar je wordt (werd?) in bepaalde delen van de VS opgesloten voor het minste of geringste (veelal “nonviolent drug offenders”. Ook nu nog is dat deels het geval.
   http://www.policymic.com/articles/76113/the-u-s-prison-population-has-spiked-by-27-in-the-last-10-years

   Je kunt je afvragen of een bijstandsmoeder die eenmalig uitkeringsfraude pleegt en daarvoor wordt opgesloten (en van haar gezin wordt weggerukt) echt veel erger is dan een miljardenfraudeur die de dans van opsluiting ontspringt, omdat er geschikt is dan wel de vennootschap aansprakelijk is.
   http://www.youtube.com/watch?v=uS9LHBPTM7A

   Ondertussen heb ik vannacht – na sluitingstijd – voor de derde keer dit jaar een kei door mijn ruit mogen ontvangen. Want andermans spullen mollen is leuk als je dronken bent.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Jannie Ooms

   ‘Het percentage gevangenen zegt niets over veiligheid. Daar hebt u gelijk in. Het is het wrede Amerikaanse rechtssysteem dat ervoor zorgt dat zoveel mensen daar zijn opgesloten.

   ‘Een gebied waar niemand in de in de gevangenis zit, kan het meest onveilig zijn…’ Ik zou zeggen dat het woordje ‘kan’ hier niet op zijn plaats is. Zo’n gebied lijkt me per definitie het meest onveilig, tenzij we het over de Zuidpool hebben.

   Zo doorredenerend is het natuurlijk ook zo dat de veiligste plek op aarde de plek is waar werkelijk iedereen, zonder uitzondering, wordt opgesloten. Het kan niet anders of het is veiliger dan waar ook in de omgeving van die megagevangenis.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. Meester Proper

  Wat een slecht stukje weer. sınɥǝıɹp pɹɐɹǝb grossiert in populistische en simplistische vergelijkingen.

 3. Anton van Haasteren

  Zouden ze in de VS ook draaideur criminelen kennen?

Reacties niet toegestaan