Schultz wil achtbaans snelwegen. Maar zijn die nou echt nodig?

Bijna niemand kan voorspellen hoe Nederland er over tien, vijftien jaar voorstaat, behalve minister Schultz (VVD, infrastructuur en milieu). Omdat ze denkt dat de bevolking zal groeien en het vervoer over de weg zal toenemen, wil ze in de periode 2021-2028 de snelwegen flink verbreden met acht rijstroken in de Randstad en zes rijstroken daarbuiten. In totaal 800 kilometer aan extra rijbanen. Dat staat in haar nieuwe Structuurvisie. Zo wil ze 800 kilometer aan extra rijbanen aanleggen.

Volgens Schultz zijn brede snelwegen nodig om de economie draaiende te houden. Maar Piet Rietveld, vervoerseconoom aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam vraagt zich in Trouw af of daarvoor zulke rigoureuze ingrepen nodig zijn. "2021-2028 is een periode waarover we eigenlijk nog niet zo veel zeker weten. De bevolkingsgroei stagneert, we moeten in sommige regio's zelfs rekening houden met krimp."
Rietkerk is verbaasd over de 'arbitraire' indeling van Nederland in wegen met drie en vier rijbanen. "Wij leren onze studenten juist altijd dat differentiatie erg belangrijk is. Dit lijkt wel een planeconomie."

Bron(nen):   Trouw