‘Fukushima is de grootste industriële ramp ooit’

Fukushima is veel en veel erger dan ons wordt verteld. Dat is de mening van een aantal deskundigen die aan het woord komen in een diepteverhaal van Al Jazeera. Arnold Gundersen, een ex-topman uit de kernenergie branche, zegt dat de omvang van de ramp wordt weggepoetst en onderschat, maar dat het groter is dan Three Miles Island en Tsjernobyl.
Volgens Gundersen wordt de ramp dagelijks groter, omdat de vrijgekomen kernbrandstof dagelijks (nog steeds in een soort paniek) wordt gekoeld met zeewater dat daardoor zeer radioactief wordt. Waar dat water heen moet weet niemand.
En hoe het probleem echt op te lossen ook niet. 'De situatie zit nog altijd in de paniekfase, en niet in de oplossingsfase. Het wordt nog altijd erger en niet beter. En voor kernrampen geldt: je kunt precies zeggen wanneer ze begonnen, maar nooit wanneer ze eindigen. Ze eindigen namelijk niet."
Als je meer wilt weten: lees het stuk op Al Jazeera.

Wikipedia: Arnold "Arnie" Gundersen is chief engineer of energy consulting company Fairewinds Associates and a former nuclear power industry executive, and who has questioned the safety of the Westinghouse AP1000, a proposed third-generation nuclear reactor.[1] Gundersen has also expressed concerns about the operation of the Vermont Yankee Nuclear Power Plant. He served as an expert witness in the investigation of the Three Mile Island accident.[2]

Bron(nen):   Al Jazeera