Vlaamse premier: Nederland zet veel op spel voor polder

Kris Peeters, de minister-president van Vlaanderen, wil geen nieuwe mosseloorlog met Nederland, zegt hij in een vraaggesprek met NRC. Maar Nederland wil niet zomaar iets: de Zeeuwse Hedwigepolder drooghouden, anders dan is afgesproken in een verdrag met Vlaanderen. HIj is geschoffeerd door de ponyboer uit Groningen en wil niet het slachtoffer worden van de positie van Koppejan.
„De Nederlandse regering zou zich moeten afvragen wat ze op het spel zet. De relatie met Vlaanderen. En ook die met Europa. Niet alleen in dit dossier.”
Vorige week vrijdag hoorde Peeters Henk Bleker opeens zeggen, tegenover de media, dat de polder niet onder water zou komen te staan. Peeters belde met premier Mark Rutte. Tegen journalisten zei hij dat Nederland zich aan het verdrag moest houden, „pacta sunt servanda”.

Volgens staatssecretaris Bleker was er steeds overleg met Vlaanderen. Klopt dat?
„Als Bleker en ik elkaar tegenkwamen op EU-vergaderingen over landbouw, zei hij: ‘We werken aan alternatieven’. Maar officieel heb ik er nooit contact over gehad met de staatssecretaris. Ik heb er ook nooit officieel bericht over gekregen.”
„Ik weet dat de Nederlandse regering twee keer gedoogd wordt: door de PVV en de SGP. Ik begrijp zeer goed in welke delicate positie de Nederlandse regering zit. Ik wil het nu ook niet op de spits drijven. Ik begrijp dat men met Zeeuwse boeren rekening moet houden. Maar verdragen moeten worden uitgevoerd.”

Bron(nen):   NRC Betaald