Het wordt een rare verkiezingsdag

Het is een rare verkiezingsdag. We gaan namelijk wel stemmen (althans 30 tot 35 procent van ons), maar aan het eind van de dag komt er geen uitslag. Of een beetje een uitslag. Omdat de overgrote meerderheid van de 28 EU-lidstaten niet vandaag maar aanstaande zondag naar de stembus gaat, mag Nederland de officiële zetelverdeling pas zondag bekend maken – om elf uur ’s avonds, wanneer de laatste Italiaanse stembureaus gesloten zijn.

Dan weten we pas zeker wie de grootste partij is in Nederland - kandidaten: PVV, CDA en D66 - of de PvdA zijn derde zetel heeft behouden en of 50+ de kiesdeler heeft gehaald.

Maar we weten vanavond wel iets: er is een exitpoll. Heel vaak is dat een goede voorspeller van de uitslag, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen bleek dat een exitpoll er ook flink naast kan zitten. Daarnaast zijn er twee onafhankelijke tellers actief: zowel website GeenStijl als opiniepeiler Maurice de Hond stuurt vrijwilligers naar stembureaus, waar de uitslag volgens de Kieswet na telling moet worden voorgelezen. Ook zij claimen met een betrouwbare prognose te zullen komen.

De PvdA heeft een passende lokatie uitgekozen om de gruwelijke avond door te komen. De partijleiding zit in de kelder van het partijbureau. Gasten zijn niet welkom. Het wordt daar niet gezellig

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  PVV wordt de grootste partij.
  ALDE de grootste fractie.

  En maandag is iedereen het weer lang en breed vergeten.

  • malky

   Nouja vergeten, het is wel een mooi vergezicht, dat de EU niet meer dan een nare herinnering is.

   (in antwoord op Vestzak)
   • Vestzak

    En het zal ook bij een vergezicht blijven.

    Of u het nu leuk vindt of niet, de EU-trein dendert vrolijk door na zondag.

    (in antwoord op malky)
 2. Zmirlap

  Ik stem tegen 380 miljard aan landbouwsubsidies.

 3. Templein

  Voor mij mag het ook pas zondag bekend worden gemaakt. Maar kennelijk maken De Hondt en Geen Stijl de dienst uit.
  Kennelijk 2. We moeten het kennelijk raar vinden dat we niet meteen dezelfde dag nog de uitslagen te horen krijgen.

  Dit soort paternalisme vinden we kennelijk 3. gewoon geworden.

  • Apekool

   Zodra de uitslag bekend is maak je die openbaar, met een lelijk modewoord heet dat transparantie. Het paternalisme van de EU bonzen (die dan nog beter hadden kunnen afdwingen dat iedereen op dezelfde dag moet stemmen) is kennelijk gewoon geworden.

   Ik weet trouwens niet precies waarover je zorgen gaan – het EU ‘parlement’ is een goedbetaald adviesgroepje en heeft slechts een flinter aan formele macht: ze zouden in het uiterste geval _alle_ commissarissen tegelijk naar huis kunnen sturen (niet een enkele).

   (in antwoord op Templein)
  • kletsmajoor

   Nee, de Nederlandse kieswet maakt de dienst uit. GeenStijl en de Hond gebruiken slechts hun rechten zoals die in de wet zijn vastgelegd. Dat is geen paternalisme maar democratie. Vreemd hoe bij al die Europese processen elke afspraak meteen overboord wordt gekieperd als het even niet goed uitkomt. zelfs als die afspraak in een wet vastligt.

   (in antwoord op Templein)

Reacties niet toegestaan