Gemeente neemt heel veel risico: Emmen steekt 157 miljoen in dierentuin

Terwijl de bijdrage aan de cultuur met een vergrootglas wordt bestudeerd, gaat het uitdelen aan volksvermaak voort. Eindhoven schoof vrij achteloos  50 miljoen naar PSV en Emmen blijkt een risico te nemen van - als alles fout gaat - 157 miljoen in de poging de dierentuin te redden. Het Financieele Dagblad onthult dat de huisaccountant van de gemeente in een vertrouwelijk stuk de gemeente waarschuwt dat het een extreem financieel risico loopt (voor de verhoudingen: de bezuinigingen op de omroep bedragen 200 miljoen).
Eind vorig jaar dreigde Dierenpark Emmen failliet te gaan. Een lening van de gemeente van €22 miljoen behoedde het dierenpark toen voor sluiting. Maar het blijft niet bij eenmalige gemeentelijke steun. Volgens een optelsom van het FD steekt de gemeente Emmen de komende jaren ten minste €157 miljoen in de dierentuin.
Het geld is toegezegd, maar de basis waarop is er nog niet: het businessplan komt in september. De vorige versie van de businesscase werd in december tot schrik van de politiek door zowel collegeadviseur UNO als Twynstra Gudde, dat door de raad is ingeschakeld, zeer kritisch besproken.

Bron(nen):   Financieele Dagblad