Hoe gaat Wopke Hoekstra zijn imago in Europa herstellen?

Nee, in Zuid-Europa zijn ze de harde uitspraken van toenmalig minister van Financiën Wopke Hoekstra nog niet vergeten. Nu hij Buitenlandminister is, zal hij zijn imago dus flink moeten oppoetsen.

Toen tijdens de eerste coronagolf in maart 2020 het dodental in Spanje en Italië snel opliep, werd er in Europa opgeroepen tot financiële solidariteit. Hoekstra reageerde hard op dat voorstel: De landen hadden zelf maar een betere buffer op moeten bouwen.

Zo'n opmerking in zo'n moeilijke tijd kwam hem op veel kritiek te staan. "Walgelijk”, vond de Portugese premier António Costa en Olaf Scholz, toen Duitse minister van Financiën noemde het "ongepast.” De harde opstelling van Hoekstra zijn ze twee jaar later nog niet vergeten.

De Financial Times noemde zijn benoeming tot minister van Buitenlandse Zaken vorige week een "subtiele vorm van trollenschrijft NRC. De Franse krant Le Monde stelt dat het vragen oproept dat juist Hoekstra de "uitgesproken pro-Europese lijn van het nieuwe kabinet” moet uitdragen. Het Belgische Le Soir noemde Hoekstra "de kwelgeest van Zuid-Europa." En het Spaanse El País schrijft dat Hoekstra "al zijn talenten zal moeten aanwenden in een functie die zowel overtuigingskracht als tact vereist.”

Een buitenlandse diplomaat in Den Haag geeft tegen NRC toe dat Hoekstra niet al te populair is in het buitenland. "Hij zal zeker wat aan zijn imago moeten werken. Met interviews bijvoorbeeld in die landen waarmee hij het hardst is gebotst.” Rem Korteweg, Europa-expert bij Instituut Clingendael, meent ook dat Hoekstra aan de bak moet om zijn imago op te vijzelen. "Hoekstra bood indertijd wel excuses aan voor zijn optreden, maar alleen op de Nederlandse tv, in het Nederlands. Dat was een misser. In het buitenland kwam dat in ieder geval niet aan.”

Bron(nen):   NRC