Zijlstra heeft spijt van hogere btw cultuur (en hij doet het omdat hij het leuk vindt)

Hij heeft er spijt van. De verhoging van de btw op podiumkunsten en kunstvoorwerpen heeft de geloofwaardigheid van de cultuurbezuinigingen van het kabinet aangetast, zegt Halbe Zijlstra tegen NRC. „De btw-verhoging heeft mij niet geholpen. Ik snap heel goed dat er in de kunstsector met scepsis naar is gekeken.”
Het kabinet besloot voor podiumkunsten en kunstvoorwerpen de btw te verhogen van 6 naar 19 procent, zodat ze onder het reguliere tarief vallen. Andere delen van de ‘vermaaksindustrie’ bleven onder het lage tarief, zoals circussen, voetbalwedstrijden en bioscopen. Zijlstra: „Het is niet de meest voldragen maatregel in het regeerakkoord.”
Critici van de grote kunstbezuinigingen zagen de verhoging als bewijs dat het kabinet en gedoogpartner PVV rancune koesteren tegen de kunsten. Het kabinet wil dat de cultuursector meer ondernemerschap toont, maar maakt intussen de kaartjes duurder en ontmoedigt zo bezoekers. Schouwburgen merken voor het volgend seizoen al verschil in de voorverkoop.

In de VVD wordt de maatregel nu betreurd. „De btw-verhoging zet een rem op het stimuleren van ondernemerschap in de cultuur”, zei VVD-Kamerlid Bart de Liefde vorige week tijdens het debat in de Tweede Kamer over de bezuinigingen op cultuur. „Toch is het opgenomen in het regeerakkoord, dat is de realiteit.” Volgens Zijlstra heeft de coalitie geprobeerd de maatregel terug te draaien maar werd geen alternatief gevonden voor de 100 miljoen per jaar die deze oplevert.
Was het naar? "Toen ik begon, zei iemand: als je 200 miljoen bezuinigt op cultuur, wordt je dat tot in de derde generatie nagedragen. Het was niet allemaal even gezellig, maar daar moet je niet moeilijk over doen. Je praat er thuis met je vrouw over en dan is het klaar."
Voor wie doet u dit allemaal?„Voor de maatschappij en voor mezelf. Het is ook zelfbevlekking. Ik vind het leuk aan de knoppen te zitten en te bepalen hoe de maatschappij wordt vormgegeven.

Lees verder in NRC.

Bron(nen):   NRC