Ruslandexpert over speech van Poetin: “Het was heel bedreigend. Hij was losgeslagen”

Politiek
dinsdag, 22 februari 2022 om 6:37
anp 444479930
Meer dan een uur sprak Vladimir Poetin zijn volk en de wereld kwaad toe. Hij was vooral kwaad op de Russische communisten, omdat ze van Oekraïne een deelstaat hadden gemaakt. Dat hadden Lenin en Stalin niet moeten doen, foeterde hij.
En zijn voorganger Jeltsin had Oekraïne niet moeten toestaan onafhankelijk te worden. Nu moest hij, Poetin, die historische blunders rechtzetten. En hij kondigde aan dat hij dat gaat doen. Hem wacht de historische taak Moedertje Rusland te herstellen.
"Dat zijn felle uitspraken waar historisch wel het een en het ander over te zeggen is. Het was heel bedreigend. Je kon Poetin losgeslagen noemen," zegt Ruslandkenner Carolien van Nunen tegen HLN. "Hij beschuldigde Oekraïne ervan dat ze bezig zijn met nucleaire wapens. Ook zei hij dat niet Rusland, maar wel de VS en de NAVO Oekraïne tot een oorlogszone gemaakt hebben. Het was een heel vreemde toespraak."
Rusland-kenner Hubert Smeets tegen De Morgen: “Poetin liet er weinig twijfel over bestaan. Volgens hem bestaat Oekraïne niet. Hij zegt dat Oekraïne louter een uitvinding is van Lenin en later van het Westen. Hij maakte hedendaags Oekraïne volledig met de grond gelijk door te zeggen dat het tot op het bot corrupt is en volledig in handen is van het Westen.”
“Door zich af te scheuren van Rusland is Oekraïne volgens Poetin afgeweken van de traditie waarin het is groot geworden. Maar dan werd de speech pas echt zorgwekkend. Poetin dreigde dat als Oekraïne verdergaat op de huidige weg, het tot bloedvergieten zou komen. Meteen bedreigde hij ook de hele NAVO. Als het Westen de erkenning van de Donbas niet zou accepteren, dan moeten we volgens Poetin daar allemaal de gevolgen van dragen.”
Bron(nen): HLN De Morgen