Time: Door Breivik krijgt extreem-rechts de aandacht dat het verdient

Mensen die er niet wonen zien de Scandinavische landen en Nederland graag als het paradijs, schrijft Time. Met gelijkheid van inkomen, ontspannen omgang met seks, en fietsende koningen.
Maar in die paradijzen is de afgelopen jaren iets gebeurd dat door de moordpartij van vorige week ineens vol in de aandacht staat. In die landen zijn virulente bewegingen van haat en dreiging opgekomen. Over vreemdelingen worden online dingen gezegd die zelfs in de jaren dertig over joden niet klonken. Het smerigste deel half verborgen op het internet, en met het nettere deel in de parlementen van die landen.
Het was er al voor Breivik, maar het was een taboe om er over te beginnen. Niemand wilde tenslotte de schijn wekken partij te kiezen voor de terreur van extreme moslims.
Ineens is dat anders, schrijft Time. Niet in Nederland, waar Geert Wilders iedere medeverantwoordelijkheid van de hand wijst. Maar elders ligt dat anders. Stephen Lennon, alias Tommy Robinson, een van de helden van Breivik en leider van de English Defence League, zegt tegen de BBC dat hij zich wel degelijk afvraagt wat hij er van kan leren, dat uit zijn eigen ideologische hoek zoveel gewelddadige haat komt.
De landen van het paradijs hebben een gezwel laten woekeren, schrijft Time. En moeten accepteren dat uit het negeren van alle voortekenen van haat en vernietiging een zekere verantwoordelijkheid volgt.

Bron(nen):   Time