Horst Wessellied en antisemitisme: Gouden Dageraad bekent helemaal kleur

Dat de Griekse ultrarechtse Gouden Dageraad-partij heimwee had naar de tijd dat Hitler nog de dienst uitmaakte in Europa werd al vermoed. Maar de laatste tijd laat de partij ook de laatste pogingen dat de ontkennen varen. Prominenten van de partij zeggen nu openlijk dat de Europese en Griekse crisis zijn toe te schrijven aan een complot van Joodse bankiers die ons allemaal in het verderf storten. Een bekende theorie. Toen de leider van de partij - de op twee na grootste van Griekenland - in het parlement moest verschijnen zongen zijn aanhangers op de stoep het Horst Wessellied. Op een Griekse tekst, maar toch. Een Griekse politiek commenator: "Gouden Dageraad is niet als de andere extreem rechtse partijen in Europa. Ze willen iets anders: ze willen de democratie gebruiken om de democratie te vernietigen."  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  “Gouden Dageraad is niet als de andere extreem rechtse partijen in
  Europa. Ze willen iets anders: ze willen de democratie gebruiken om de
  democratie te vernietigen.”

  Conform werkwijze Adolf H.,ook hier geen verschil dus.

  • FritsB

   De aanleiding is ook hetzelfde, althans in de beleving van de Grieken: “Het buitenland maakt ons kapot met onredelijke eisen”. Daarin hebben ze niet helemaal ongelijk, maar er dringt dan ook langzamerhand het besef door bij de EU dat Griekenland destijds nog even geen lid had moeten worden. Een groot verschil is dan weer dat ik de Grieken niet ten strijde zie trekken om Europa te veroveren. Wat dat betreft kunnen ze weinig kwaad.

   (in antwoord op Paulraw)
 2. Calhoun84

  – de op twee na grootste van Griekenland –

  De op twee na kleinste volgens mij?

  1. Nea Dimokratia (129 zetels)
  2. SYRIZA (71 Zetels)
  3. PASOK (33 zetels)
  4. Onafhankelijke Grieken (20 zetels)
  5. Gouden Dageraad (18 zetels)
  6. Democratisch Links (17 zetels)
  7. Communistische Partij van Griekenland (12 zetels)

  Maar het blijft wel een gewelddadige club waar de aanhanger ook al aardig wat bloed aan de handen hebben.

 3. AT

  Misschien een constructieve EU bondgenoot voor Wilders?

 4. Templein

  Voordat we ons weer druk maken over die uitspraak, kunnen we beter letten op de ongelijkheid van groepen. Overal waar genocide wordt gepleegd, is gebruik gemaakt van bestaande conflicten tussen groepen. De vuurtjes werden extra opgestookt, in het belang van het regiem, of van een bepaalde groep.
  De bankierslobby krijgt nog steeds te veel voor elkaar ten koste van de Europese burgers. Daar is de EU en ook Rutte met zijn vinger in de Europese pap, verantwoordelijk voor.

 5. PaulusJ

  En niemand komt tot de conclusie dat de oorzaak van het ontstaan van dit soort partijen en de groei die ze doormaken de EU, de Euro en Brussel is.
  De economische (zelf)moord dankzij de euro, de ongelimiteerde massa immigratie en de dictaten uit Brussel doen meer kwaad dan we willen toegeven in Europa. Haat en geweld als resultaat. Gefeliciteerd.
  De GD of FN zijn slechts het gevolg, zoals (het begin) van het fascisme ook een gevolg was van Weimar en de crisis.
  Maar wij zijn beter in het verontwaardigd ons morele superieure gedrag te uitten en het arrogante vingertje te heffen. Wij zijn immers goed.
  Totdat ook in NL 50% werkloosheid is en grote armoede dan collaboreren we weer, net als in WO2, massaal met de fouten.

Reacties niet toegestaan