Rob de Wijk: ‘Niet ondenkbaar dat Poetin kernwapen laat ontploffen hoog boven Oekraïne’

Volgens Rob de Wijk, geschiedkundige en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken, is het niet ondenkbaar dat Poetin een kernwapen laat ontploffen op grote hoogte in het luchtruim van Oekraïne

De directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies geeft in zijn analyse van 6 maart op BNR aan dat Poetin Oekraïne ervan beschuldigt een vuile nucleaire bom te willen inzetten tegen de Russen. Poetin heeft hier geen enkel bewijs voor, maar lijkt zo de weg vrij te willen maken voor een nieuwe, grovere nucleaire dreiging versus de Oekraïense machthebbers.

Het Russische leger maakt vorderingen, maar het lijkt Poetin niet snel genoeg te gaan. Ook heeft hij de halve wereld tegen zich in het harnas gejaagd en zijn zeer zware sancties ingesteld tegen zijn land, bedrijven en burgers.

Volgens De Wijk is het niet ondenkbaar dat Poetin een kernwapen laat ontploffen op grote hoogte in het luchtruim van Oekraïne, als ultieme drukmiddel om de Oekraïense president Zelensky te laten capituleren. Dit zou relatief weinig doden en radio-actieve schade veroorzaken in vergelijking tot een nucleaire ontploffing op de grond of op geringe hoogte en is ten tijde van de koude oorlog besproken en onderzocht als potentieel wapen.

Het Russische leger is niet groot genoeg om heel Oekraïne te bezetten, dus lijkt capitulatie van Zelensky en het instellen van een Russisch gezinde leider het primaire doel te zijn van Poetin. En daar lijkt hij alles voor te willen riskeren.

Bron(nen):   BNR