Franse verkiezingen: Macron staat sterk, nichtje van Le Pen stapt over naar rivaal

Franse kiezers gaan op 10 april naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. President Emmanuel Macron, is de grote favoriet om herkozen te worden.

Zoals het er nu uitziet, krijgt geen enkele kandidaat een meerderheid in de eerste ronde, waardoor waarschijnlijk op 24 april de beslissing gaat vallen tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen in de eerste ronde.

De Russische invasie van Oekraïne versterkt de positie van Macron in de peilingen, doordat andere kandidaten worden ondergesneeuwd in alle oorlogsretoriek.

Marion Marechal
De nicht van de Franse extreemrechtse leider Marine Le Pen, Marion Marechal, heeft zich zondag officieel achter de extreemrechtse verkiezingskandidaat Eric Zemmour geschaard.

De 32-jarige Marechal, die al eerder zinspeelde op een overstap naar de partij van Zemmour, hield een toespraak tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Toulon. "Ik ben er zeker van dat er een politieke transformatie plaats zal vinden en ik geloof in onze overwinning", zo sprak Marechal.

Ze haalde uit naar Macron en noemde hem een 'president van de divisie'. Haar afvalligheid en bereidheid om een familievete te veroorzaken, is een welkome opsteker voor Zemmour, die de afgelopen weken in de peilingen weg begon te zakken.

Marine Le Pen zei in januari dat ze persoonlijk gekwetst was door het plan van Marion Marechal om over te lopen en zei: "Het is brutaal, het is schokkend, het is moeilijk voor mij."

Marion Marechal, in 2012 op 22-jarige leeftijd verkozen tot het jongste parlementslid in Frankrijk, wordt door kenners gezien als een toekomstig leider van het Franse extreemrechts-nationalistische kamp.

Belangrijkste kanshebbers
Opiniepeilingen suggereren momenteel dat Le Pen en Zemmour de belangrijkste kanshebbers zijn om in de tweede ronde tegen Macron uit te mogen komen, maar meerdere kandidaten liggen dicht bij elkaar in de prognoses.

De traditionele rechtse kandidate Valerie Pecresse is er tot op heden niet in geslaagd haar campagne op gang te brengen. Een peiling van Ipsos-Sopra-Steria die zaterdag werd gepubliceerd, toont aan dat Macron op koers ligt om met 30,5 procent te winnen in de eerste ronde.

Dit is een sterke stijging in populariteit sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne. Le Pen zit op 14,5 procent en Eric Zemmour op 13 procent. Pecresse krijgt 11,5 procent in de peiling van Ipsos, terwijl de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Melenchon op 12 procent blijft steken.

Bron(nen):   France24