"Wilders is een racist die ook voor de zwakkere opkomt"

Veel dingen worden scherper als je wat verder weg staat. De New York Times schrijft over Nederland na Breivik. En stelt vast dat de retoriek van Geert Wilders nu anders klinkt. Minder gratuit. Gevaarlijker.
De typeringen van de Times zijn helderder/scherper dan die we zelf gebruiken. Af en toe te helder: de Amerikaanse krant schrijft dat de PVV alle immigranten het land wil uitzetten. Dat is vermoedelijk feitelijk juist, maar het is geen partijstandpunt. Dat beperkt zich er toe moslims te behandelen als tweederangs burgers.
Zonder aarzeling heet Geert een racist en wordt vastgesteld dat er wel degelijk een lijn loopt tussen antisemitisme en het gedachtegoed dat Wilders en Breivik gemeen hebben. De Times kan immers onverbloemd de feiten melden zonder de wraak van Bram Moskowitz te hoeven vrezen.
Een mooi overzichtstuk over de toestand in ons land. En iedereen komt aan het woord. Marcouch, die de moslims in Nederlkand uitlegt, Job Cohen, die zegt wat hij altijd zegt, maar dan in het Engels. En Kathleen Ferrier, die ook in dit verhaal niets blijkt te moeten hebben van Wilders als mederegeerder, maar dat dagelijks faciliteert.

Bron(nen):   New York Times