Merkel wil per se Juncker als voorzitter van EU

EU-president Van Rompuy acht alleen de Luxemburgse oud-premier Juncker kansrijk en acceptabel als voorzitter van de nieuwe Europese Commissie. Die conclusie trekt volgens De Volkskrant Van Rompuy - eind mei aangesteld als informateur door de regeringsleiders - na gesprekken met onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de Britse premier Cameron. De laatste is mordicus tegen Juncker, maar staat nagenoeg alleen. 'De teerling is in Berlijn geworpen', meldt een vertrouwelijk verslag over de recente gesprekken tussen Van Rompuy en de hoofdrolspelers. 'Zoals de zaken er nu voor staan, is er geen alternatief voor de benoeming van Juncker.' Merkel is geen vriend van Juncker, maar ziet zich in Duitsland geconfronteerd met zware politieke druk om hem te steunen. Dat de keuze voor de Luxemburger de kans op een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU vergroot, is bekend bij de regeringsleiders. Zij zien dat als 'collateral damage', aldus nauw betrokkenen.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  Hopelijk opent het aanstaande vertrek van de Britten uit de EU ook mogelijkheden voor het herstel van de Nederlandse onafhankelijkheid

 2. malky

  Toch jammer, Verhofstadt was de beste optie, een grotere zelfvoldane volgevreten papzak is er namelijk niet maar dit exemplaar is een goede tweede.
  Met wat geluk kan de vrijwel permanent bezopen Luxemburger in zijn weinige heldere momenten de onvermijdelijke ineenstorting van de EU wat versnellen,

 3. kletsmajoor

  We hebben in de recente geschiedenis gezien hoe Collateral Damage het doel van militaire operaties totaal ondermijnde. Als dat ook opgaat voor niet-militaire operaties, kan het snel gedaan zijn met de EU onder Juncker.

Reacties niet toegestaan