Tripoli bijna helemaal ingenomen. De kolonel is zoek

In de ochtend trekken tanks op uit het kleine deel van Tripoli dat nog in handen is van de regering. Het lijkt een laatste Ardenne-offensief.
Nieuwe gegadigde voor de gevangenis van Scheveningen: in ieder geval is Said al islam, de zoon die Ghaddafi zou opvolgen, gevangen genomen. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wil hem berechten. Maar volgens de berichten die vanaf zes uur vanochtend de ronde doen - onder meer afkomstig van de BBC-verslaggever in Tripoli - zou ook de kolonel zelf gevangen zijn. Al zeggen andere berichten dat de wijk waar de kolonel zijn tenten heeft nog niet is ingenomen. Weg kan hij in ieder geval niet meer. Als hij nog in Tripoli is - en daar is weinig twijfel aan - dan kan hij kiezen uit arrestatie, vallen in de strijd en zelfmoord. Mensen die hem zeggen te kennen betwijfelen of hij in staat is tot zelfmoord. Er zijn ook berichten dat hij  gewond in een ziekenhuis is.
Vaststaat dat vrijwel heel Libiê en grote delen van Tripoli in handen zijn van de opstandelingen. Er wordt feest gevierd op het Groene Plein, de plaats waar de massademonstraties van het regime plaatsvonden. Volgens het regime zijn er 65.000 soldaten die ieder moment te voorschijn kunnen komen om de rebellen te verdrijven.
Maar de vraag is of die er echt zijn.  

 

Bron(nen):   Aljazeera  New York Times