Australië en NZ gealarmeerd: plannen voor Chinese marinebasis op Salomonseilanden

De Salomonseilanden hebben een deal gesloten met China, die op termijn een vestiging van een marinebasis mogelijk maakt. Australië is ongerust over het gevaar van raketinstallaties voor de nationale veiligheid.

De eilandengroep ligt op tweeduizend kilometer van Australië, ten oosten van Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Er is al een Chinese militaire basis in Djibouti aan de Oost-Afrikaanse kust. Ook zijn er plannen om in Myanmar en Pakistan een basis aan zee te creëren.

In 2019 maakte de regering van de Salomonseilanden een diplomatieke switch door Taiwan af te vallen en de Chinezen te omarmen. Sindsdien is het erg onrustig bij de eilandengroep. Australië heeft manschappen gestuurd om de orde te handhaven. En nog steeds zijn er Australische militairen aanwezig.

Op dit moment zijn er al Chinese agenten op de Salomonseilanden, die de lokale politie trainen. Australië en Nieuw-Zeeland hebben met landen in de regio overleg gevoerd. De Nieuw-Zeelandse president Jacinda Ardern sloot een veiligheidsakkoord met buurland Fiji. Ze gaf aan de situatie 'diep zorgwekkend' te vinden.

Bron(nen):   Trouw