“Tijd voor een arrestatiebevel tegen Poetin”

Dat Poetin leiding geeft aan het plegen van oorlogsmisdaden is niet nieuw. Hij liet Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië van de kaart vegen en hielp de Syrische dictator Assad bij het onderdrukken van opstandige Syriers. Het verschil: nu doet hij het onder onze ogen, midden in Europa.

Al sinds begin maart loopt er een officieel onderzoek naar de strafbaarheid van de Russiche leiders. De Britse aanklager Karim Khan ging al op bezoek in Oekraïne en verzamelt sindsdien alle mogelijke aanwijzingen en getuigenissen. Na het zien van de beelden uit Boetsja liet Europees president Charles Michel weten dat de EU alle ngo’s zal steunen die bewijzen willen zoeken in Oekraïne. Voor het inzamelen van getuigenverklaringen wordt onder meer Europol ingeschakeld. Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen benadrukte dat “de plegers van oorlogsmisdaden ter verantwoording geroepen zullen worden”. 

Voormalig VN-aanklager Carla del Ponte, bekend van het Joegoslavië-tribunaal, verklaarde zaterdag in een Zwitserse krant dat het wat haar betreft al aangetoond is dat Rusland zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. “Poetin is een oorlogscrimineel", zegt Del Ponte. Ze pleit voor een internationaal aanhoudingsbevel. “Dat zou het voor hem onmogelijk maken om Rusland nog te verlaten en het zou een sterk signaal zijn om te tonen dat hij geïsoleerd staat.”

Bron(nen):   HLN