Wie zijn de dochters van Poetin? Wat weten we over zijn familie?

De Russische president, Vladimir Poetin, is altijd op zijn hoede geweest als het gaat om vragen over zijn familie.

In 2015 ontweek hij tijdens een van zijn marathonpersconferenties vragen over de identiteit van zijn dochter.

"Mijn dochters wonen in Rusland en hebben alleen in Rusland gestudeerd, ik ben trots op ze", zei hij. "Ze spreken vloeiend drie vreemde talen. Ik praat met niemand over mijn familie."

Hij wil het misschien niet over hen hebben, schrijft de BBC, maar anderen wel. De laatste ronde van Amerikaanse sancties is gericht tegen Maria Vorontsova, 36, en Katerina Tikhonova, 35 .

"We geloven dat veel van Poetins bezittingen verborgen zijn bij familieleden, en daarom richten we ons op hen", zegt een Amerikaanse functionaris.

De twee zijn dochters van president Poetin en zijn ex-vrouw Lyudmila. Het paar trouwde in 1983 toen zij stewardess was en hij KGB-officier. Hun huwelijk duurde 30 jaar.

In 2013 gingen ze uit elkaar. Poetin zei: "Het was een gezamenlijke beslissing: we zien elkaar nauwelijks, ieder van ons heeft zijn eigen leven". Ze zei dat hij "volledig verdronken was in het werk".

Hun oudste, Maria Vorontsova, werd geboren in 1985. Ze studeerde biologie aan de Universiteit van Sint-Petersburg en geneeskunde aan de Staatsuniversiteit van Moskou.

Ze is ook een zakenvrouw. BBC Rusland identificeerde haar als mede-eigenaar van een bedrijf dat van plan is een enorm medisch centrum te bouwen.

Vorontsova is nu een academicus, gespecialiseerd in het endocriene systeem. Ze schreef mee aan een boek over groeiachterstand bij kinderen en staat vermeld als onderzoeker bij het Endocrinology Research Centre in Moskou

Vorontsova is getrouwd met de Nederlandse zakenman Jorrit Joost Faassen, die ooit werkte bij de Russische staatsenergiegigant Gazprom, hoewel ze naar verluidt uit elkaar zijn.

Mensen die haar hebben gesproken sinds de invasie in Oekraïne, zeggen dat ze haar vader steunt en twijfels zaait over de internationale berichtgeving over het conflict.

Vergeleken met haar zus is Katerina Tikhonova veel meer in de publiciteit gekomen, niet in de laatste plaats door haar talenten als rock n' roll danseres. Zij en haar partner werden in 2013 vijfde op een internationaal evenement.

Datzelfde jaar trouwde ze met Kirill Shamalov, de zoon van een oude vriend van president Poetin. Hun bruiloft vond plaats in een exclusief skigebied in de buurt van Sint-Petersburg. Het paar arriveerde op een slee getrokken door drie witte paarden.

Shamalov werd in 2018 door de VS op de sanctielijst gezet voor zijn rol in de Russische energiesector. De US Treasury zei dat "zijn fortuin drastisch verbeterde na het huwelijk". Het paar is uit elkaar.

Tikhonova is nu in acteife in de academische wereld en het bedrijfsleven. Ze was in 2018 kort in de Russische staatsmedia om te praten over neurotechnologie.

Geen van beide vrouwen zou veel tijd optrekken met hun vader.

Poetin heeft ook kleinkinderen. Hij noemde ze in een telefoongesprek in 2017, maar zei niet hoeveel hij er had of welke van zijn dochters ze had.

Tot slot gaan er geruchten dat Poetin een derde dochter heeft met vriendin en voormalig Russische ritmische turnster Alina Kabaeva. (foto)

Bron(nen):   BBC  BI