Franse VVD is op sterven na dood: Valérie Pécresse smeekt om geld na verkiezingsdebacle

Valérie Pécresse, de presidentskandidaat voor 'Les Républicains' (LR), haalde minder dan vijf procent van de stemmen. Daardoor komt de LR niet in aanmerking voor terugbetaling van de campagne-uitgaven.

Pécresse doet nu een oproep aan collega's en aanhangers om geld te storten. “De financiële situatie van mijn campagne is momenteel kritiek”, zegt Pécresse. Ze geeft aan dat de campagne in totaal zeven miljoen euro in het rood staat. “Les Républicains mogen daar niet voor opdraaien. Ik heb zelf een persoonlijke schuldlast opgelopen van 5 miljoen euro.”

“Ik heb nog tot 15 mei om het budget van mijn campagne af te sluiten. U kunt online doneren, op mijn persoonlijke website. Het gaat over het overleven van Les Républicains en het rechtse gedachtengoed van Les Républicains”, verklaart zij.

LR is liberaal-conservatief en qua gedachtengoed te vergelijken met de VVD. Oud-president Sarkozy was tot 2016 voorzitter van de LR. Later werd hij veroordeeld tot een jaar onvoorwaardelijke en twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor corruptie en machtsmisbruik.

Bron(nen):   HLN