Westerse wereld is verbijsterd: journalisten in Egypte krijgen jarenlange celstraf

De Nederlandse journaliste Rena Netjes is in Egypte bij verstek veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Ze spreekt van een 'knettergekke situatie'. In totaal hebben twintig journalisten forse celstraffen gekregen, vanwege vermeende steun aan de Moslimbroederschap en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. De westerse wereld heeft geschokt en woedend gereageerd op de uitspraak, waarvoor ieder bewijs ontbrak. Mohamed Lotfy, Egypte-onderzoeker van Amnesty International reageerde: ''dit past in een breder plaatje van een gepolitiseerde rechtsgang, die wordt gebruikt om alle tegengeluid te smoren.'' Netjes ontvluchtte in februari Egypte toen ze hoorde dat ze was aangeklaagd. Twee Britse collega's deden hetzelfde en kregen eveneens tien jaar celstraf. De wel in de rechtszaal aanwezige voormalige BBC-correspondent Peter Greste uit Australië, de ex-CNN journalist Mohamed Fahmy en de lokale producent Baher Mohamed kregen respectievelijk 7, 7 en 10 jaar voor hun werk bij de Engelse Al-Jazeera. Zij zitten al sinds december in de gevangenis en gaan in hoger beroep. De rechtszaal die vol zat met diplomaten, journalisten en familie ontplofte na de uitspraak. De broer van de veroordeelde Fahmy zei: ''Dit is geen systeem. Dit  is geen land. Ze hebben onze levens geruïneerd. Dit land is door en door corrupt.'' De Australische minister van buitenlandse zaken Juli Bishop zei dat haar regering verbijsterd en geschokt is. Ook de Britse premier David Cameron reageerde gechoqueerd. Minister Timmermans van buitenlandse zaken zegt dat 'Nederland deze zaak hoog opneemt.' Hij heeft de Egyptische ambassadeur ontboden en gaat het vandaag bespreken met EU-collega's in Luxemburg.  

Bron(nen):   The Guardian  Volkskrant    

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  Zo gaat dat in die landen. Het zegt ook hoe naïef westerse politici en journalisten zijn.

 2. Karl Ruprecht Kroenen

  Timmermans gaat .. koffie drinken en hier verder niets aan kunnen veranderen?

 3. harrr

  We moeten die zandbak culturen gewoon een tijdje met rust laten, dus hek er omheen en over een jaar of 10 kijken we wel weer eens wat er van over is.

  • Apekool

   Maar dan consequent, dus iedereen (echte vluchteling of niet) terug. Teveel slappe knieën vrees ik, allemaal bang om vergeleken te worden met Geert Wilders – door moslims bedoel ik dan, dus bedreigingen.

   Oh ja, voor de tere zieltjes hier: ja, GW is een l*l, maar 95% gelukszoekers toelaten om een paar echte vluchtelingen op te kunnen nemen is gewoon dom. Aan het einde van dat verhaal is iedereen arm en ongelukkig.

   (in antwoord op harrr)
 4. Paulraw

  ´Minister Timmermans van buitenlandse zaken zegt dat ‘Nederland deze zaak
  hoog opneemt.’ Hij heeft de Egyptische ambassadeur ontboden en gaat het
  vandaag bespreken met EU-collega’s in Luxemburg.´

  Was hetzelfde gebeurd in Saoedi- Arabië ,dan was
  Timmermans bij de Saoedische ambassadeur op bezoek gegaan(pardon,had
  audiëntie aangevraagd) om zijn excuses over te brengen over het
  ´onprofessionele gedrag´ van Netjes.

 5. PaulusJ

  Ik moet zeggen dat het wel eens aardig is dat die (Westerse) Al Jazeera journalisten die met dikke zakken Quatarees geld de Moslimbroederschap heilboodschap in de wereld brengen eens een koekje van eigen deeg krijgen.
  Deze 100% Islamitische anti-semitische propagandazender (Google maar eens), die hier zo slaafs en onderdanig wordt geloofd krijgt nu eens de andere zijde van dezelfde islam medaille te zien. Erg vermakelijk.
  Wat Netjes betreft: die is het nog niet waard de pleepotten bij de NPO schoon te maken, zo rot is haar verslaggeving over het MO.
  Dus Al Sisi en kornuiten: the enemy of my enemy is our friend.

 6. Pietje_Precies

  nou, dat zal ze leren. Dat domme gelul over de arabische lente sloeg natuurlijk nergens op. als journalisten al niet eens meer een heldere analyse van de situatie kunnen maken, kunnen ze maar beter in een cel wegrotten…..geeft de talenten kans om die gezapige gevestigde orde op te volgen.

Reacties niet toegestaan