‘China probeerde Gathafi wapens en munitie te leveren, ondanks wapenembargo’

Ondanks het wapenembargo van de VN heeft China in de laatste weken van het regime van Gathafi nog geprobeerd grote voorraden wapens en munitie te verkopen aan Libië.
Dat heeft de Libische Overgangsraad gemeld, schrijven The New York Times en de Canadese krant The Globe and Mail. De overgangsraad verwees naar documenten van het regime Gathafi. De documenten in het Arabisch waren gisteren op de website van  The Globe and Mail gezet.
Daar uit  blijkt dat op 16 juli Libische functionarisen naar Peking reisden om daar wapeninkopen te doen. Chinese staatsbedrijven boden Gathafi voor 200 miljoen dollar aan onder andere anti-tankraketten, draagbare grond-luchtraketten en munitie. De wapens zouden via derde landen als Algerije en Zuid-Afrika worden geleverd.
Die landen waren evenals China er tegen dat de VN de NAVO toestemming gaven geweld te gebruiken tegen Gathafi. Ze stonden wel achter het wapenembargo dat de VN eerder hadden afgekondigd.

China staat te trappelen om zaken te doen met het olierijke Libië. Maar een militaire woordvoerder van de rebellen zei dat alle landen die sancties tegen Libië hebben geschonden daarop geen beste vooruitzichten hebben.

Bron(nen):   The New York Times  Globe and Mail