"Raad van State is een grote CDA-kliek"

De vicevoorzitter van de Raad van State heeft macht. En zijn benoeming is schimmig. De benoeming van een nieuwe vicepresident van de Raad van State houdt de gemoederen in Den Haag bezig. Piet Hein Donner wordt genoemd, maar zelf ontkent hij. Niemand weet hoe het zit, omdat het Geheim is. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil opheldering over de procedure, zegt hij in Trouw.
"Voor de vakantie deden daarover inderdaad allerlei speculaties de ronde. Premier Rutte zei dat het niet waar was, dat er een open procedure was. Ik ben  op zoek gegaan naar de advertentie met de vacature, maar die kon ik niet vinden. Toen ik het ministerie belde, zeiden ze 'we hebben niet gedacht aan een advertentie'. Dan denk ik: je moet de boel niet bedonderen."
Formeel is de majesteit de voorzitter van de Raad van State. Maar ik heb geen idee of ze dan ook invloed heeft. Wat het antwoord ook moge zijn, het is voer voor discussie. Als ze geen invloed heeft, waarom is ze dan voorzitter? Als ze wel invloed heeft, wil ik wel eens weten wélke invloed."
Tot slot: "Het zal me toch niet gebeuren dat vriend Donner opeens wordt benoemd."

Bron(nen):   Trouw