Weer integriteitsprobleem bij D66: Europarlementariër Samira Rafaela in opspraak

De kwestie rond seksueel grensoverschrijdend gedrag van partijbons Frans van Drimmelen is nog nauwelijks afgerond of er zijn weer nieuwe integriteitsproblemen bij D66. Deze keer is Europarlementariër Samira Rafaela de boosdoener.

Drie oud-medewerkers dienden een klacht in, omdat zij zich schuldig zou hebben gemaakt aan ‘intimidatie, machtsmisbruik, pestgedrag en bedreiging’, wat zou hebben geleid tot een ‘onveilige werksituatie’. Daarover schreef NRC gisteren. De klachten zijn door een interne integriteitscommissie van de partij gegrond verklaard.

NRC meldt verder dat Rafaela in een reactie zegt zich 'niet te herkennen' in de bevindingen van de commissie. Zondag is er in Den Bosch een belangrijke partijbijeenkomst waarin de zaak-Van Drimmelen wordt besproken. D66 wil de conclusies over Rafaela daar overheen tillen, maar 'meerdere betrokkenen' willen het rapport juist daarvoor naar buiten brengen, schrijft NRC.

Onder anderen partijprominent en Europarlemenariër Sophie in 't Veld dringt aan op een snelle openbaarmaking. Zij heeft al langer ruzie met Rafaela, onder meer over de ondersteunende staf met wie In 't Veld na de Europese verkiezingen van 2019 wilde doorgaan. Rafaela wilde ze ontslaan. Op haar aandringen is een aantal uit zichzelf vertrokken.

Bron(nen):   De Volkskrant  NRC