Na vandaag is er van Beatrix een stuk minder over

Nu er een regering zit zonder gezag en meerderheid, kan zomaar op een achternamiddag de republiek de meerderheid halen. Dat gaat niet gebeuren, nog niet, maar veel scheelt het niet. Geen rol meer bij de formatie, een lagere uitkering en meer belasting betalen. Dat alles lijkt voor het Koninklijk Huis de uitkomst te worden van het debat over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken dat vanmiddag begon.

Voor een voorstel van D66 om een einde te maken aan de rol van de koningin tijdens het formatieproces lijkt een Kamermeerderheid te zijn.
D66 stelt voor dat de Tweede Kamer, na een debat tussen fractieleiders na de eerstkomende verkiezingen, beslist wie het formatieproces zal leiden.

De PvdA is van plan vandaag bij het begrotingsdebat voor te stellen de fiscale vrijstellingen voor het Koninklijk Huis te beëindigen. Vrijstellingen zijn er op het gebied van successiebelastingen en inkomstenbelastingen. Ook hoeft koningin Beatrix geen huur te betalen voor Huis ten Bosch. Dat moet volgens de PvdA veranderen. De oppositiepartijen en de PVV lijken op dit punt voor een meerderheid te zorgen.

Regeringspartij VVD wil dat het koningshuis bijdraagt aan de bezuinigingen. Het koningshuis en het Kabinet van de koningin zijn tot nu toe buiten schot gebleven bij de ‘brede doelmatigheidsbezuinigingen van het kabinet’. De VVD wil vandaag voorstellen om vanaf 2013 2% te snijden in deze begrotingen.

Het is niet zo ingrijpend als in 1848, maar ook niet veel minder