Woede over cadeau met foie gras voor Europarlementariërs
Het had een mooi welkomstcadeau moeten zijn bij het eerste bezoek van Europarlementariërs aan de Franse stad Straatsburg, aangeboden door lobby-organisatie 'Campagne voor de Europese democratie' (gesponsord door Air-France-KLM, de gemeente Straatsburg en de Straatsburgse horeca). Maar inmiddels hebben in totaal 15 Europarlementariërs het cadeau teruggegeven. Reden: Er zat foie gras in het cadeaupakket.
"Volstrekt ongepast" vindt Anja Hazekamp, Europarlementarier voor de Partij voor de Dieren. "Het stuit ons tegen de borst dat een stad zichzelf promoot over de rug van dieren. De productie van vette ganzen- en eendenlever gaat gepaard met ernstige wreedheden tegen dieren. De vogels worden een aantal keer per dag gedwangvoederd, wat extreem stressvol en pijnlijk is. Daarom is dwangvoedering in de meeste Europese landen verboden. We waren al tegen het maandelijkse op-en-neer gereis naar Straatsburg en dit foie gras pakket maakt dat zeker niet minder."
Het is al 16 jaar geleden dat de Europese Commissie wetenschappers de opdracht gaf om de productie van foie gras te onderzoeken. Toen al bleek dat de dwangvoedering en de afmeting van de kooien bij eenden ernstig dierenleed veroorzaakte. Bovendien was het dierenleed in strijd met de Europese dierenwelzijnsrichtlijn. De kooien moesten uiterlijk in 2005 worden vervangen door groepshuisvesting en er zou een onderzoek komen naar alternatieven voor de dwangvoedering. Helaas is er ondertussen nauwelijks iets veranderd. Volgens dierenorganisaties slijten miljoenen eenden (en ganzen) de laatste weken van hun leven nog steeds in barre omstandigheden.
Foie gras op de menukaart van Nederlandse restaurants is met name uit Frankrijk geïmporteerd. In Nederland wordt het niet gemaakt.
PiepVandaag
Bron(nen):
-net langs de weilanden gereden, kalfjes op een hoopje naast elkaar, van hun moeder weggerukt= kalfsvlees op je bord.
-lammetjes in de wei= lamsvlees op je bord,
-schapen in de wei= schapenvlees op je bord,
-varkens en kippen in benauwde kooien, bijzonder voedsel=
varkens- en kippenvlees op je bord.
-zalm in een vijver, geen vrijheid= zalm op je bord. etc
-koeien, rundvlees op je bord
-ganzenvlees uit Schiphol= ganzenvlees met kerosine-saus en moord op je bord. Schiphol is te schraperig om extra kosten te maken.Leve de deelaanhouder.
Na een tochtje door Limburg , het Oosten van het land en de eilanden weet je dat dieren hoofdzakelijk in slechte stallen staan, naast elkaar, over elkaar, onder elkaar. De scherpe pislucht ( urinezuur ) komt “onvrijwillig” je neus in.Gehuchten. Nauwelijks controle.
Wie blijft beweren dat de EU beschaafd is, heeft het mis. Door lobbyisten “paté de foie gras” op je bord te laten mieteren, getuigt dat zo wie zo alle lobbyisten op behoren te zouten.
( Gelukkig, gelukkig, gelukkig zijn er steeds meer boeren die grote en lichte stallen hebben.)
Helemaal met je eens maar je kunt ook doordraven: die zich ongebreideld voortplantende schreeuwganzen van Schiphol mogen van mij best in kerosinesaus geserveerd worden. Gaat het flamberen ook makkelijker.
(in antwoord op marianne martens)zou ik niet doen in de kerosine.
(in antwoord op Kopje thee)er zijn andere methoden om de ganzen te verwijderen, alleen duurder.Maar goed, ik kan ook overdrijven zal wel met ouder worden te maken hebben?
Die dierengekkies denken zeker dat ze de hele wereld hun minderheidsstandpunt kunnen opdringen.
Meester Proper, intussen is het wel een middenstandpunt geworden, kijk maar eens naar de jongeren.gisteren waren jongeren van een jaar of 18 een vega- product aan het uitkiezen. zie bekende nederlanders.
(in antwoord op Meester Proper)Daar geloof ik niets van. De meeste Europeanen zijn trotse vleeseters. Dat modieuze vegetarisme komt om de zestig jaar weer opborrelen voor het weer voor zestig jaar verdwijnt.
(in antwoord op marianne martens)Trots of onwetend? Niemand heeft het hier overigens over vegetarisme, maar over Foie Gras in het bijzonder. Daar nemen steeds meer mensen aanstoot aan, net zoals het besef groeit dat je kinderarbeid of slavernij niet in stand moet willen houden. Dat een tandeloos Frans boertje op z’n gemaltraiteerde ganzenlever wil blijven sabbelen is tot daarantoe, maar sommigen verkeren nog in de waan dat het EU parlement een voorbeeldfunctie zou moeten vervullen. Serveer dus gewoon een lekker stukje verantwoord vlees, vis, of kook eens echt knap en vooruitstrevend, à la Alain Passard. Ah, leve de vooruitgang.
(in antwoord op Meester Proper)Beter lezen, Kopje Thee. We hadden het hier wél over vegetarisme.
(in antwoord op Kopje thee)Eh, nee? Het artikel gaat over Foie Gras. Ik neem aan dat je reactie dat artikel betrof?
(in antwoord op Meester Proper)Nee, ik reageerde op Marianne, je kunt toch lezen, Kopje, of niet? 😉
(in antwoord op Kopje thee)helemaal mee eens. leuk het tandeloze boertje.
(in antwoord op Kopje thee)“trotse vleeseters”
(in antwoord op Meester Proper)Daar gaat het al fout.
Het is niet zo dat al die dieren zouden blijven leven als we met zijn alle vegetariër zouden worden. Er is namelijk geen mens die voor zijn lol iedere dag 15000 varkens gaat voeren.
–
Als dat gezeur over dierenrechten is wel leuk, maar we praten hier over rechten van dieren die zonder de agrarische industrie niet eens bestaan zouden hebben.
Precies daarmee geef je al aan waarom we dierenwelzijn juist zouden moeten nastreven. Niet alleen voor een beter bestaan voor het dier, maar ook om daardoor de massaproductie en daarmee de verspilling van schaarse hulpbronnen te verminderen.
(in antwoord op Vogelbeest)Gezeur over dierenrechten. Het minste wat je als gemeenschap kunt doen is om dieren totdat ze aan de haak hangen een “dierlijk zijn” kunnen leven. met goede ruimte, goede voeding en diervriendelijke mensen. Of is het zo dat u als de kippen meteen in de moord -trechter machine worden geworpen een aardig manier is . of zoals een slachter van duizenden varkens zei: “Alleen het geluid” knorretje” is niet te verkopen. Het gezeur is niet leuk, zou zo denken als je als mens zoveel terugkrijgt b.v. hartkleppen, kunsthart, doe dan gewoon, zonder gezeur dier- vriendelijk.
(in antwoord op Vogelbeest)Begrijp ik het goed dat de mens alles tot behoort te nemen zonder iets te geven.De miljarden kilo’s mensenstront per dag in zee heeft zijn weerslag op bijna alle diersoorten. ( ziekte, kanker, verminkingen, handicaps ).
Minder mensen is minder dierenleed. Daar ligt het probleem. En voor degenen die dan overblijven, gewoon lekker dieren fokken en opvreten. Stadse dierengekkies hebben gewoon teveel tijd over en zijn vervreemd van zichzelf. Zelf heb ik 15 jaar in mijn vrije tijd tijdens mijn middelbare school en studententijd op een boerderij gewerkt, 80 uur of meer per week, tussen het vee en op het land, in weer en wind. De dieren daar werden perfect verzorgd en kregen de beste voeding en konden vrij uitlopen. Er waren runderen en varkens bij die je van kleins af aan kende, en zij jou. Totdat de veewagen kwam, zo is het eenmaal.