FVD-politici delen berichten antisemitische Twitteraars en maken zo accounts groot

Politici van Forum voor Democratie delen Twitter-berichten van antisemitische accounts, zonder de echt foute tweets door te sturen. Volgens onderzoekers van de Universiteit Leiden en Textgain vergroten zij zo het bereik van de antisemieten.

Daarover schrijft de Volkskrant. De onderzoekers onderzochten ook zes andere partijen, maar Forum sprong eruit: per 5.000 retweets en likes zijn er gemiddeld 33 van ‘hardcore antisemitische’ accounts, vergeleken met 1 bij de PVV en 0 bij vijf andere partijen.

Over het coronavaccin twitterde iemand bijvoorbeeld vorig jaar: "Ik neem nooit het jodenbrouwsel." FVD-leider Thierry Baudet en Kamerlid Pepijn van Houwelingen deelden dit bericht niet, maar wel andere van het account. Zo vergroten ze het bereik van dit soort antisemitische Twitteraars zonder direct zelf de handen vuil te maken.

De meeste accounts zijn niet ‘hardcore antisemitisch’ maar ‘diffuus antisemitisch’, wat inhoudt dat ze een mix zijn van antisemitische stereotypen en andere complottheorieën. Meer dan 10 procent van alles wat FVD-politici op Twitter doen bestond uit het liken en delen van deze ‘diffuus antisemitische’ accounts. 

Maar in een reactie in de Volkskrant zegt Thierry Baudet dat hij dat niet bewust deed. "Nu wordt er gesuggereerd dat daar een strategie achter zou zitten, maar wie mij een beetje heeft gevolgd weet dat ik geen dubbele agenda heb."

Bron(nen):   De Volkskrant