Mauro: crisissfeer rond CDA en kabinet om een logische reden

Omdat de PVV gekant is tegen de islamisering van Europa mag minister Leers de 18-jarige Limburger Mauro niet laten blijven in Nederland. Mauro is weliswaar geen moslim en is dat ook nooit geweest, maar hij is niet blank. Sinds gisteravond is er crisis in het CDA omdat twee Kamerleden en een groot aantal leden menen dat er een grens is aan het weren van buitenlanders of mensen, zoals Mauro, die weliswaar geen buitenlander zijn, maar daarop wel lijken.

Minstens 2 CDA-Kamerleden dreigden tegen het voornemen van hun eigen minister te stemmen om Mauro te laten verwijderen uit Nederland. De oppositie tegen het kabinet, voor het eerst gemeenschappelijk actief, slaagde er in het debat in om de kwestie tot aanstaande dinsdag te rekken door een simpele actie: aan het eind van het debat vroegen zij om over hun moties pas dinsdag te stemmen.
Geert Wilders: ''Dit verdient niet de schoonheidsprijs. De ontstane situatie is zorgelijk, in eerste instantie voor het CDA''. Op de vraag of het CDA nog een betrouwbare partner is voor Wilders antwoordde hij: "Er wordt nog gestemd, dus we moeten afwachten wat daaruit komt.''

Zaterdag is er een CDA-congres dat toch al gedoemd was te gaan over de PVV. Hert congres zal nu de fractie en het kabinet richting gaan geven rond de vraag of Mauro weg moet. Op het partijcongres in Utrecht zal het CDA zich bovendien afvragen hoe het uit het diepe dal kan opkrabbelen. In de peilingen blijkt het nóg slechter te kunnen gaan dan het historische dieptepunt van 21 zetels.
Het CDA is met 15 zetels niet meer een van de groten, maar de vijfde partij van het land.