Nu pas Nederlands onderzoek naar daders kredietcrisis 2008

Politiek
maandag, 07 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Beter laat dan nooit. In de VS, Verenigd Koninkrijk en Duitsland werd een parlementair onderzoek gehouden naar de kredietcrisis toen deze nog geen geschiedenis was en was ingehaald door zijn opvolger. Raar. De belastingbetaler moest opdraaien voor de gevolgen van onverantwoord handelen van banken, dus het was zo gek niet  dat het parlement zelf wil nagaan hoe de hoofdrolspelers handelden, waarom en wie schuld draagt.
Een volwaardig onderzoek, met verhoren onder ede heeft hier echter drie jaar op zich laten wachten. Je doet dat immers niet, bankiers verhoren alsof het boeven zijn. Vanaf vandaag gaat het gebeuren, al zullen enkele verdachten ontbreken - Tilman van ING en Maurice Lippens van Fortis - omdat het Belgen zijn. Maar leerzaam zal het zeker zijn, als de commissie (de opvolger van de commissie De Wit) iets slimmere vragen weet te stellen dan bij een eerder onderzoek.
Wat wordt onderzocht: • de overname door de staat van Fortis Bank, inclusief onderdelen van ABN Amro voor 16,8 miljard euro • het beschikbaar stellen van 20 miljard euro aan ING, Aegon en SNS Reaal (waarvan 13,8 miljard daadwerkelijk is uitgeleend) • de garantieregeling voor bancaire leningen tot maximaal 200 miljard euro. Daarvan is 50 miljard ook daadwerkelijk gebruikt door Fortis, ING, LeasePlan, SNS, NIBC en Achmea • de verhoging van het depositogarantiestelsel waardoor mensen spaargelden tot 100.000 euro kunnen terugkrijgen als hun bank over de kop gaat • de garanties van Icesave-tegoeden en het voorschieten van garanties waar IJsland verantwoordelijk voor is; in totaal trekt de staat hier 1,3 miljard euro voor uit • de regeling voor slechte hypotheken van ING; de staat geeft garanties af voor 22 miljard euro.