Pro-Russische strijder: ‘wij schoten de MH17 neer’

Een strijder van de pro-Russische separatisten zegt in een interview met de Italiaanse kwaliteitskrant Corriera dela Sera dat zijn beweging de MH17 omlaag haalde en dat hij daarvan ooggetuige was. Hij hielp ook bij het bergen van de lichamen. "Onze leiders van de OPLOT zeiden dat het om een toestel ging van onze tegenstanders van de Oekraïne. Toen het toestel neer was gehaald moesten we bewapend de wacht houden aan de rand van het dorp. Er werd gedacht dat Oekraïense soldaten met parachutes hadden weten te ontkomen. Er waren witte dingen gezien die uit de lucht kwamen. We gingen gewapend het veld in om te zoeken. Ik dacht dat ik een parachutist zou vinden, maar ik vond een dood meisje van amper 5. Even later vonden we een berg opengebarsten koffers" Het was de mannen daarom al snel duidelijk dat ze geen vliegtuig hadden neergeschoten vol soldaten, maar een vliegtuig vol toeristen. De strijder waar de Italiaanse krant mee sprak was een van de mannen die de koeltrein bewaakte.  Hij praat vrijuit en zegt iets heel anders dan de officiële lezing is, namelijk dat de strijders het niet hebben gedaan. Tot de strijd begon was hij mijnwerker. Nu is hij begeesterd door het doel: het gebied losmaken van de Oekraïne. Hij vindt het ook prima als hij op de foto moet. Hij is trots op zijn strijd. Heel veel spijt lijkt hij ook niet te hebben van de vergissing. Het is oorlog, en dan vallen er slachtoffers.

Bron(nen):   Corriere della Sera      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marco van duijn

  Deze anonieme bron wordt al dagen overal nagepapegaaid. Wat een flutjournalistiek.

 2. Burgermans

  Hij bevestigt wat we al lang wisten: Russen hebben MH17 per ongeluk neergeschoten.

  • Paulraw

   ´Passagiersvliegtuigen waren feitelijk menselijk schild voor Kiev

   De Oekraïense autoriteiten hadden drie grote belangen bij het openhouden
   van het luchtruim voor de burgerluchtvaart boven Oost-Oekraïne. Eén
   daarvan was een militair belang: passagiersvliegtuigen vormden een
   menselijk schild.

   Niemand in de Oekraïense hoofdstad zal het willen toegeven en misschien
   was het expliciet niet zo bedoeld, maar feitelijk gebruikte Kiev de
   internationale vluchten als ‘menselijk schild’ voor militaire
   activiteiten.´

   http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/7/Passagiersvliegtuigen-fungeerden-als-menselijk-schild-voor-Kiev-1566037W/

   (in antwoord op Burgermans)
   • bebeben

    Met de nodige slagen om de arm wordt dat bericht gebracht. Bovendien bevestigt het bericht impliciet dat het toch echt de pro-Russische separatisten zijn die het vliegtuig hebben neergehaald.

    (in antwoord op Paulraw)
    • Paulraw

     Zeker,denk ik ook.

     Waar 2 vechten hebben 2 schuld.

     Voorlopig vindt ik de aanwezigheid van Oekraïense straaljagers, die MH17 als dekking hebben gebruikt nog de beste verklaring. Vervolgens zijn de NATO bondgenoten dit verhaal gaan gebruiken om Rusland zwart te maken. Uitlokking via Oekraïense luchtmacht ,en uiteindelijk gebruikt als een soort false flag.

     (in antwoord op bebeben)
     • bebeben

      Nee, niet mee eens.

      Waar één een burgervliegtuig neerhaalt in de stupide veronderstelling dat het een militair vliegtuig van de tegenpartij is, heeft er één schuld. En als blijkt dat Rusland leverancier is van het wapentuig dat de pro-Russische separatisten hanteren – en daar ziet het wel naar uit – dan is Rusland evenmin vrij te pleiten. Sowieso zou er geen strijd in Oost-Oekraïne zijn geweest als de pro-Russische separatisten het vanaf het begin hadden moeten stellen zonder steun van Rusland.

      (in antwoord op Paulraw)
     • Paulraw

      Dat ben ik met je eens .Maar met 2 schuld bedoel ik dat het voor Oekraïne een spel zonder nieten werd zo .Omdat Rusland en de opstandelingen toch wel de schuld kregen ,speelde men met levens van passagiers van gewone luchtvaart maatschappijen ,tegelijkertijd had men zo meer bewegingsruimte om zijn aanvalsmissies uit te voeren.

      Of er trouwens .zoals je stelt, helemaal geen strijd of opstand zou zijn geweest in Oost-Oekraïne bj uitblijven hulp Rusland betwijfel ik.Maar dat zullen we nooit weten.

      (in antwoord op bebeben)
     • bebeben

      Het zou pas een spel zonder nieten zijn als Oekraïne bewust vliegtuigen het conflictgebied in dreef, waarna ze geen kant op konden. Ook dan is er pas sprake van een effectief schild. Maar zo is het dus niet. Het was aan de luchtvaartmaatschappijen zelf om te bepalen of ze over dit conflictgebied zouden vliegen of niet. Sommige luchtvaartmaatschappijen namen geen enkel risico en meden het gebied, andere dachten dat het geen vaart zou lopen en vertrouwden blind op IAATA, die er ook geen kwaad in zag. Ten onrechte, blijkt nu. De pro-Russische separatisten hebben naar alle waarschijnlijkheid zonder enig verstand van zaken geavanceerd wapengeschut te ingezet. Dat ze zo achterlijk zouden zijn, had waarschijnlijk niemand voorzien. Rusland zelf mogelijk ook niet, al zal dat niet als verzachtende omstandigheid mogen gelden als blijkt dat zij leverancier van dat wapengeschut waren.

      (in antwoord op Paulraw)
 3. marco van duijn

  @ burgermans Het bevestigt hoogstens wat jij al dacht.

  • Burgermans

   Wat alle landen dachten. Alleen satelliet-dictatuur Wit-Rusland gelooft Poetin nog. En jij natuurlijk.

   (in antwoord op marco van duijn)
 4. marianne martens

  Nog zo’n fijn bericht, ter dood-gestelde kronkelt-krinkelt-krinkelt-krinkelt 2 uur
  lang om te sterven. Welk land? Heb echt de idee dat we in een superbe staat van beschaving leven. Heel opwekkend door te leven.

Reacties niet toegestaan