Wordt Wolgang Schäuble de architect van het nieuwe Europa?

Het is een chaos op de Europese financiële markten en ver daar buiten. Het moment voor de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, om de niet afgemaakte politieke eenwording van Europa gestalte te geven. Als vertrouweling van Merkel zou hij dat met haar steun ook kunnen doen. Vrijdag gaf Schäuble alvast een voorzet van de Duitse plannen: hij liet premier Cameron weten dat het Britse pond binnenkort zal worden ingeruild voor de euro.

In The New York Times een portret van Wolfgang Schäuble (69) die op zijn 30ste de politiek in ging met de ambitie ooit tot de bondskanselarij te behoren. Volgens de Times is hij geen ad hoc politicus, maar kijkt hij naar de lange termijn. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Zo vindt hij dat Duitsland niet alleen voor zichzelf moet zorgen maar ook verantwoordelijk moet zijn voor de wereldeconomie. Een echte Ausdauer die de leiding van de onderhandelingen over de samenvoeging van West- en Oost-Duitsland op zijn naam heeft staan.

De komende maanden zal blijken of Schäuble als een van de belangrijkste architecten van het nieuwe Europa de geschiedenisboeken in gaat of als de man die zijn project waaraan hij tientallen jaren heeft gewerkt uit elkaar ziet vallen.
Waar deze minister precies op doelt is nog geheim, dat wordt pas duidelijk op de vergadering over fiscale eenwording van de EU-top op 9 december. Wat wel bekend is, is dat Schäuble in 1994 al  voorstelde een Europa te creëren van twee snelheden. Hij ziet de financiëlëe onrust niet een obstakel, maar als een noodzaak. "We kunnen alleen een politieke unie bereiken als er een crisis is."
We zullen nog veel van hem horen.

Bron(nen):   The New York Times