‘President Obama’s belangrijkste economische toespraak’

President Obama hield dinsdag in Osawatomie (Kansas) een toespraak die als de belangrijkste van zijn presidentschap kan worden gezien. Dat schrijft de Amerikaanse econoom en voormalig minister van Arbeid onder Bill Clinton, Robert Reich, op zijn blog.
In zijn speech legde Obama het verband tussen de oorzaken voor de huidige economische en politieke crisis die leidden tot het verbreken van de belofte van The American Dream: de belofte dat het Amerikaanse volk zich in voorspoed en welvaart zou kunnen ontwikkelen. 

De grote ongelijkheid tussen de rijken en de middenklasse, die niet heeft meegeprofiteerd van de productiviteitsgroei, is volgens Obama al ver voor de crisis begonnen. Het heeft de vraag naar groei via het aangaan van schulden aangewakkerd en de hypotheekcrisis veroorzaakt. En die crisis is de oorzaak van een minder mobiel en flexibel Amerika.

Obama zet voor zijn herverkiezingscampagne in 2012 in op een revitalisering van het 'New Nationalism'. Hij koos Osawatomie niet zomaar uit: president Roosevelt hield er in 1910 een toespraak waarin het primaat van het recht op welzijn en het recht op eigendom centraal  stond. Roosevelt sprak toen een duidelijke voorkeur uit voor welzijn boven het recht op eigendom.

Reich hoopt dat Obama zijn begeisterung behoudt en zijn boodschap blijft overbrengen tot aan de verkiezingen.

For most Americans, the basic bargain that made this country great has eroded. Long before the recession hit, hard work stopped paying off for too many people. Fewer and fewer of the folks who contributed to the success of our economy actually benefitted from that success. Those at the very top grew wealthier from their incomes and investments than ever before. But everyone else struggled with costs that were growing and paychecks that weren’t - and too many families found themselves racking up more and more debt just to keep up.

Obama's speech is hier te lezen.

Bron(nen):   Robert Reich  The White House Blog