Racist schokt Italië met moord op Senegalezen

De racistische moord op twee Senegalese straatverkopers, gistermiddag in Florence, leidt tot zelfanalyse in Italië, schrijft NRC. Is de dader een geïsoleerde gek, of vormt zijn daad een uiting van groeiend racisme in een samenleving in crisis?

De vijftigjarige Gianluca Casseri schoot rond het middaguur op een plein drie Senegalezen neer. Samb Modou (40) en Diop Mor (54) waren op slag dood. De dader vluchtte. Hij dook twee uur later op en verwondde nog twee Senegalezen ernstig. In een parkeergarage, omsingeld door agenten, pleegde hij zelfmoord.
Casseri, van huis uit boekhouder, schreef ook boeken. In De Protocollen van de wijzen van Alexandrië ontkent hij de Holocaust. De sleutel van de Chaos is een 400 pagina’s tellende roman; een mengelmoes van esoterie, magie en necromantie: het tevoorschijn roepen van doden om de toekomst te voorspellen. Moderne wetenschap wordt voorgesteld als truc om de waarheid te verbergen.

De dader frequenteerde tot vlak voor zijn misdaad de lokale extreemrechtse club Casapound, die pleit voor „fascisme van het derde millennium”. Justitie klaagde hem twee keer aan wegens wangedrag tijdens extreemrechtse demonstraties.

President Giorgio Napolitano sprak gisteren schande van de aanslag. „Het is hoogstnoodzakelijk dat we ons inzetten om de opkomst van elke vorm van intolerantie te bestrijden.”

Bron(nen):   NRC