Beatrix wilde Donner (ook) niet

Reserves van koningin Beatrix over de kandidatuur van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner voor het vice-presidentschap van de Raad van State hebben de benoemingsprocedure vertraagd en daarmee Donner beschadigd. Beatrix wilde eerst met Donner spreken over zijn gedrag tijdens de kabinetsformatie van vorig jaar, voordat zij haar fiat gaf.

Dat blijkt uit een reconstructie van de benoemingsprocedure die NRC Handelsblad vandaag publiceert. De procedure die de afgelopen maanden tot de nodige politieke turbulentie leidde, kwam gisteren tot een einde met de voordracht van Donner voor het vice-presidentschap.

Beatrix had volgens diverse bronnen binnen de VVD en het CDA twijfels over het optreden van Donner in de aanloop naar de totstandkoming van het minderheidskabinet Rutte/Verhagen, schrijft NRC. Zo had Donner enkele CDA-Kamerleden onder druk gezet en daarmee hun constitutioneel onafhankelijke positie in het geding gebracht. Koningin Beatrix heeft tijdens het tiendaags staatsbezoek dat zij vanaf eind oktober samen met Donner aan de Antillen bracht, met de minister over zijn opstelling tijdens de formatie gesproken. Pas daarna kwam haar fiat voor de voordracht.

Door de koninklijke reserves werd de advertentie voor de functie pas veel later in de Staatscourant geplaatst dan premier Rutte had aangekondigd. In plaats van in september verscheen deze pas half oktober, vlak voor het begin van de reis naar de Antillen. Ook de besluitvorming daarna verliep langzamer dan verwacht. Door de vertragingen kwam er zowel in de politiek als in de media kritiek op de procedure en de belangrijkste kandidaat. Inmiddels heeft een tweetal afgewezen sollicitanten aan de Nationale Ombudsman gevraagd een onderzoek te starten naar de procedure.

Bron(nen):   NRC