130 km: Minister Schultz wil geen cijfers geven over veiligheid

Minister Schultz (VVD, Verkeer) wil geen cijfers geven over de door haar ingevoerde 130 kilometer per uur. En ook is het aangekondigde onderzoek naar de ongelukken op acht  wegen waar sinds een half jaar 130 mag worden gereden er nog steeds niet.

De minister, schrijft Trouw, vindt dat er op de acht snelwegen te weinig ongelukken gebeuren om een betrouwbare vergelijking te kunnen maken met dezelfde periode in 2010. Ze kondigde wel aan de  de achtergrond van álle ongelukken grondig te laten bestuderen. Dat was in februari van dit jaar.
In de 11 onderzoeken die sinds 28 november zijn gepubliceerd staat hierover alleen: 'Er zijn geen opvallende ontwikkelingen gesignaleerd'. Opnieuw is onduidelijk hoe weginspecteurs van de politie, die de analyse deden, tot deze conclusie kwamen.

Trouw vroeg het ministerie waarop het zinnetje 'geen opvallende ontwikkelingen' is gebaseerd? De krant wacht nu al drie weken op antwoord. Navraag bij het KLPD leert dat er op de acht proefsnelwegen tot nu toe minstens 152 ongevallen waren, waarvan 40 met letsel. Twee hadden een dodelijke afloop.

Het CDA, dat tot ergernis van PVV en VVD nog geen 130 wil invoeren, wil vandaag bij het Kamerdebat meer weten over het onderzoek.

Bron(nen):   Trouw