Ideetje: Links gaat De Rijken aanpakken

Links heeft iets bedacht: de belastingen verhogen. In een nieuwe poging tot linkse samenwerking komen PvdA, SP en GroenLinks vandaag met 'een solidair, slim en groen investeringsplan'. Een van de voorgestelde maatregelen om dit te financieren, is 'voor mensen met het hoogste inkomen een toptarief in te voeren'.
Dit schrijven Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GL) vandaag op de opiniepagina van de Volkskrant. Hoe hoog dat tarief (nu 52 procent) zou moeten zijn, zeggen ze niet. Maar een stijging van het tarief met 1 procent levert de schatkist al 400 miljoen euro op, berekende financiën eerder. De mensen die het betreft 'krijgen er een mooier land voor terug', schrijven de drie leiders.

Samen hebben ze nu 55 zetels: PvdA 30, SP 15 en GL 10. Volgens een vrijdag gepubliceerde peiling van TNS Nipo zou de PvdA nu slechts 16 zetels halen (evenveel als het CDA), tegen de SP 26. GL houdt 10 zetels (samen 52). De VVD blijft met 28 zetels de grootste (nu 31 zetels), terwijl D66 en de PVV volgen met 19 en 24 zetels.