CDA-bewindsman: ‘Het is net de ondergang van het Romeinse Rijk’

Hoe is het met Maxime, vraagt NRC Handelsblad zich af. „Hij is zeer, zeer, zéér teleurgesteld”, zegt een CDA-bewindspersoon. „Hij pendelt tussen aangeslagen en spinnijdig”, vertelt een politieke vertrouweling.
Volgens de NRC voegt 'de grillige gesteldheid' van vicepremier Verhagen ‘een dimensie toe aan de toch al beladen stemming waarin Den Haag vooruitkijkt op de komende weken’. Extra bezuinigingen, recessie, eurocrisis. Ja, genoeg potentiële ingrediënten voor crisisberaad.

Dat Verhagen geen partijleider meer wil zijn, maakt het volgens de krant voor VVD en PVV moeilijk de interne verhoudingen in het CDA te taxeren. ‘Beide partijen profiteren er tot nu toe van dat het CDA zijn klassieke rol – regisseur van het machtscentrum – niet meer aankan. Het centrum heeft geen macht meer'.

Hoewel Verhagen naar de buitenwereld volhoudt dat hij rationeel uitvoerder blijft van het akkoord met VVD en PVV blijft, maakt hij binnenskamers echter duidelijk dat hij zich „gepakt” voelt.
NRC citeert CDA-bewindslieden die begrip hebben voor zijn grieven. De partij vertoont alle trekken van een „onberekenbare bende”, zegt een lid van het kabinet. „Het is net de ondergang van het Romeinse Rijk”, aldus een CDA-bewindsman.

En over Wilders: „We kunnen hem gewoon niet aan”, zegt een lid van het kabinet. Verhagen en andere CDA’ers blijven daarom volhouden dat bestuurlijke prestaties ten slotte meer effect zullen hebben dan ‘armpje drukken met de PVV’.

Toch wordt er gebrainstormd hoe Wilders pootje te lichten. Met een herschikking van het kabinet (PVV eruit, linkse partijen erin) verliest Wilders invloed en kan hij zijn populariteit niet verzilveren, meent een topambtenaar.
Topambtenaren signaleren dat de afstand tussen Wilders en zijn fractie groeit. Veel PVV-Kamerleden zouden zich storen aan het gemak waarmee Wilders hun aanzien vergooit met tweets. „Die frustratie speelt absoluut”, zegt Geert Tomlow, in 2006 kandidaat-Kamerlid voor de PVV.  De laatste affaire in de PVV-Limburg laat volgens Tomlow zien dat achter Wilders' discipline „een organisatorische chaos in de partij” schuilgaat. Tomlow verwacht, schrijft NRC, dat Wilders het kabinet dit voorjaar laat klappen.

Bron: NRC (betaald online).