Amerikaanse topmilitair zegt in 1 zin wat het probleem is met IS

"Het is een organisatie met een apocalyptische ondergangsfilosofie en daarom moet hij worden verslagen en vernietigd.'' Generaal Martin Dempsey, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff zegt dat de bedoelingen van IS zodanig zijn dat de beweging niet kan worden getolereerd. "En dat zal de inzet vragen van alle middelen die Amerika heeft; diplomatiek, economisch, spionage, militair." "Kunnen ze worden verslagen zonder ook het deel van IS aan te pakken dat in Syrië zit? Het antwoord op die vraag is 'nee'. De Amerikaanse regering houdt tot nu toe vol dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen de strijd in Irak en de burgeroorlog in buurland Syrië. "Dat is grote onzin," zegt terrorisme-expert van Brookings Shadi Hamid. IS heeft het onderscheid tussen Syrië en Irak feitelijk opgeheven en in Raqqa een feitelijke hoofdstad gevestigd van het Kalifaat. Hamid: "Dat is wat er zo zorgelijk is aan de houding van de Amerikaanse regering. Er is geen beleid voor Syrië." unnamed-2-5

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  De Amerikanen hebben in de Syrische burgeroorlog tot nu toe de foute partij gesteund, daar betalen ze nu de prijs voor.

  • martijnhoekstra

   Ja, maar wel met dien verstande dat de andere partijen ook de foute partij zijn. Welke prijs ze betalen is me niet helemaal duidelijk. Syrie en Irak liggen een eind bij de VS vandaan; ze hebben er relatief weinig last van, mits IS hun buren meer haat dan de VS. Daar lijkt het vooralsnog wel op. De olievelden in Irak liggen met name in Koerdisch en Shi’itisch gebied, die ook niets van de fundamentalisten willen weten (wat overgens wederzijds is) waardoor de olie import niet echt in gevaar zal komen. Uit Syrie importeert de VS geen olie.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Van alle kwaden in Syrië is de seculiere regering van president Assad absoluut de minste. Nergens in het Midden-Oosten hebben minderheden zoveel democratische rechten als in het Syrië van Assad.

    (in antwoord op martijnhoekstra)
    • martijnhoekstra

     Dat is jarenlang waar geweest, maar de laatse tijd sloeg hij wel een beetje door. Mogelijk met redelijk goede reden (zie: IS). Democratische rechten is voor de meeste mensen overgens van secundair belang vergeleken met niet het doewit zijn van gifgasaanvallen. Als democratische rechten van minderheden het grootste issue was in het midden-oosten en de arabische wereld vielen de problemen nog allemaal wel mee.

     (in antwoord op Burgermans)
 2. Paulraw

  Het is dweilen met de kraan open als onze NAVO bondgenoot Turkije ISIS gewoon blijft bevoorraden.

  ´Zeven Turkse vrachtwagens die de Turkse gendarme in januari dit jaar
  wilde inspecteren, zijn volgens de Turkse oppositie het beste bewijs
  voor wapenleveranties aan de djihadisten in Syrië. Bij een poging van de
  gendarme de vrachtwagens te inspecteren ontstond er een ruzie met
  agenten van de Turkse inlichtingendienst MIT. Na tussenkomst van de
  regering konden de vrachtwagens doorrijden naar Syrië en slaagde de
  gendarme er niet in om vast te stellen wat de vrachtwagens vervoerden.´
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3724325/2014/08/25/Turkije-raakt-verstrikt-in-extremistisch-web.dhtml

  Maar nee, wij maken ons liever druk om vrachtwagens met hulpgoederen die ´soldaten zouden kunnen vervoeren ´ in de Oekraïne….

 3. Paulraw

  “Kunnen ze worden verslagen zonder ook het deel van IS aan te pakken dat in Syrië zit? Het antwoord op die vraag is ‘nee’.

  Klopt ,want alles gaat volgens plan.Voormalig NAVO baas Clark:
  https://www.youtube.com/watch?v=9LTdx1nPu3k

 4. jan bosscher

  Beetje verouderd kaartje, de dam is bv nog in handen van IS.

 5. martijnhoekstra

  Assad en Hussein mogen dan beiden gevaarlijke gekken (geweest) zijn, ze hadden een broertje dood aan de Islamistische achterlijkheid, die ze (met harde hand) onder de duim hielden. Iedereen die verbaast is dat dit gebeurt nadat zij de controle kwijtraakten is een tikkeltje kortzichtig.

Reacties niet toegestaan