Halvering aantal dieetconsulten

Politiek
woensdag, 15 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Ernstig zieke patiënten met voedingsproblemen en mensen met overgewicht zien in groten getale af van afspraken met diëtisten nu ze er zelf voor moeten betalen. Het aantal consulten is sinds begin dit jaar ruim gehalveerd doordat dieetadvies uit het basispakket van de ziektekostenverzekering is geschrapt.
Dit is een van de eerste tastbare gevolgen van de beperking van het basispakket. Uit een rondgang van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) blijkt dat de 4000 diëtisten in Nederland tot 60% minder afspraken in de agenda hebben staan in vergelijking met een jaar geleden. De terugloop leidde vorige week tot het faillissement van LIV, een van de grootste diëtistenorganisaties, waarbij 125 ontslagen vielen. De Diëtheek, een diëtistennetwerk met zo'n 65 personeelsleden, komt naar eigen zeggen het eerste kwartaal nog rond, maar vreest voor de toekomst.
Patiënten met luchtweg- of slikproblemen, allergieën, diabetes of hart- en vaatziekten zijn aangewezen op diëtisten. Zij krijgen nog 4 uur advies vergoed. Een andere getroffen groep is die waarvoor ondervoeding dreigt, zoals kankerpatiënten en ouderen. Ondervoeding leidt tot frequenter bezoek aan de huisarts, meer medicijngebruik en verhoogde kans op opname in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis. Zo kosten de bezuinigingen op diëtisten alleen maar meer geld.
Minister Schippers van Volksgezondheid hoopte dat de zorgverzekeraars de vergoeding zouden opnemen in aanvullende verzekeringen. Dat is vrijwel niet gebeurd.
Bron(nen): de Volkskrant