Situatie Oekraïne verslechterd: ‘Militair gezien is het conflict voor Kiev al verloren’

Van beide kampen in de Oekraïne-crisis klinkt steeds hardere oorlogstaal. Zaterdag zei Poetin nog dat hij Kiev in twee weken kan innemen. Vandaag gaf een hooggeplaatste NAVO-generaal hem in Der Spiegel min of meer gelijk: 'Militair gezien is het conflict voor Kiev al verloren. De Oekraïense president Petro Porosjenko kan zijn troepen het beste levend uit de greep van de Russen halen.' Militaire escalatie Cameron reageerde daarentegen minder gelaten op de uitspraken van Poetin. Hij waarschuwt Rusland dat de fouten die in 1938 werden gemaakt niet worden herhaald. Daarmee doelde hij op de mislukte appeasementpolitiek waarbij de geallieerden toestonden dat Nazi-Duitsland steeds nieuwe gebieden annexeerde. Ook Angela Merkel zou hebben gezegd dat Poetin op militaire escalatie afstevent. De Russische minister van Buitenlandse zaken Lavrov gaf op een persconferentie vandaag de Oekraïners de schuld: 'In Kiev ondermijnt het oorlogstuig zelf inspanningen om politieke onderhandelingen op touw te zetten waarin alle fundamentele kwesties voor Oekraïners besproken kunnen worden.' Toestand verslechterd In rap tempo is de toestand voor Oekraïne verslechterd blijkt uit gegevens van de NAVO. Door het nieuw geopende front bij de stad Marioepol is Oekraïne de controle over de grens met Rusland vrijwel volledig verloren. Het vliegveld bij Loehansk is ingenomen. Ook is er aan de Russische kant van de grens sprake van een immer toenemende troepenopbouw. Sinds de rebellen begonnen met hun tegenoffensief, hebben zij al bijna 700 Oekraïense militairen gevangen genomen. In de afgelopen 24 uur kwamen alleen al vijftien Oekraïense militairen om het leven, meldt Reuters. Meer dan 260.000 mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen. Het totaal aantal vluchtelingen is de afgelopen drie weken bijna verdubbeld.  

Bron(nen):   Volkskrant  Nu    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Enige tijd geleden riep ik al dat Putin totaal onberekenbaar is en zijn geopolitieke denken al ver voor zijn eerste aantreden als president is ontstaan. Waarschijnlijk al toen ie nog een KGB-officier in Dresden was. Maar ja, de EU moest en zou natuurlijk weer de schuld van dit alles krijgen. “Van Baalen en Verhofstadt hebben het gedaan!”
  Zo ook hier. Hier was laatst een naïeveling die beweerde dat Putin wel bij de Krim zou ophouden. “Want hij is echt niet gek.”

  Wel, die mafkees van een Putin is dus wel zo gek. Zelfs de Baltische staten zijn niet meer zeker van hun veiligheid. Putin roept weer dat Rusland een kernmacht is. Parades op het Rode Plein. Binnendringen van andermans luchtruim. Afgeven op alles dat Westers is. Dreigt nu dus ook met inname van Kiev. Et cetera, et cetera.

  Als je nu nog ontkent dat Putin de grootste agressor is (en nee, dus niet de enige), dan ben je stekeblind.

  Putin is de 21e-eeuwse versie van de tsaren en dictators die dat land al zo goed kent. Hij blijft allicht tot 2024 op zijn troon zitten. Da’s dus effectief 24 jaar lang het land leiden. Moet je hier eens proberen. In de normale wereld. Maar de gemiddelde Rus vindt het allemaal best. Logisch ook, want ze zijn gehersenspoeld. Media, internet, rechters, leger, verkiezingen. Alles zit in zijn zak. Of die van zijn vrinden, de Siloviki. Heb je commentaar, word je opgesloten of in elkaar getrapt of anderszins de mond gesnoerd (Politkovskaja). Nogal wiedes dat Putin onwaarschijnlijk hoog in de peilingen staat. Want persoonsverheerlijking… Ja, ook dat past perfect in die goeie, ouwe Russische traditie.

  Misschien wordt het tijd voor een gouden standbeeld van Vlad voor het Kremlin. Of erop. Zodat iedereen het goed kan zien. Vechtend met een beer of zo. En met ontbloot bovenlijf natuurlijk.

  • Heldoppantoffels

   De doorsnee Rus gelooft de verhalen van Poetin, klopt en dat komt inderdaad mede omdat de media in Rusland volgens het Westen gekleurde informatie geeft.
   In de wetenschap dat ook de VS nogal eens wat troepen “uitleent” aan regimes zoals de Oekraïense, vertrouw ik toch ook niet blindelings op de media in ons Westen.

   En als Poetin een van zijn stinkende Russische tenen over de grens van een Baltische staat steekt dan heeft hij daarmee onmiddellijk een oorlog met de NAVO die hij onmogelijk kan winnen. (nucleaire opties even uitgesloten want dan is alles echt over…eigenlijk wint sowieso niemand bij oorlog.)

   (in antwoord op vandehoedenderand)
  • Volledig

   Putin gek noemen is wel heel makkelijk. Hij is niet gek, hij voert nu een briljante strategie. Dat “wij” aan de verkeerde kant staan van die strategie maakt het niet minder goed. De EU en Amerika kunnen nu vrij weinig doen. Alle mogelijke realistische scenario’s zijn winst voor Putin en hij heeft nu al enorm gewonnen in Rusland met deze zet.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • Halofreak1990

    Ja. No way, dus. Zowel financieel als militair heeft Rusland bar weinig in te brengen in een conflict met de NAVO. Ze hebben manschappen en wat dinky toys, nou en? De NAVO heeft veel moderner materieel, met veel meer vuurkracht. De enige reden waarom Putin zo’n grote mond heeft, is omdat niemand binnen de NAVO graag een conflict wil, en dat weet hij donders goed. Als de NAVO schietgrager was geweest had dit conflict allang verleden tijd geweest.

    (in antwoord op Volledig)
 2. Chemical Dude

  Ik verslechter , de situatie verslechterDDDDDDDD
  “Situatie Oekraïne verslechterd”

 3. Allard

  Goed nieuws, weg met die Nazi regering in Oekraïne!

Reacties niet toegestaan