Tijdbom onder campagne? Mag Obama wel president zijn?

Politiek
donderdag, 01 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De tegenstanders van Barack Obama geven niet gauw op.  Vanaf het moment dat Obama zich kandidaat stelde,  hebben politieke tegenstanders  beweerd dat hij niet in de VS is geboren. En dan mag je geen president zijn.
Nu heb je in Amerika tal van fanate rechtse actiiegroepen die wel kleurrijk zijn maar niet heel serieus. Hun beweringen over Obama hebben nooit overtuigd.
Maar nu heeft de sheriff van Phoenix, Arizona, een officieel onderzoek ingesteld. Dat moest omdat Obama in november natuurlijk meedoet aan de verkiezingen. Ook in Arizona. De autoriteiten in elke staat moeten de kandidaten op het stembiljet zetten.
De uiterst conservatieve Joe Arpaio, die zich graag 'The Toughest Sheriff in America' noemt, leidde het zes maanden durende onderzoek en presenteerde donderdag de resultaten.
Arpaio is ervan overtuigd dat het geboortebewijs dat Obama heeft overlegd (er is alleen een digitale versie van; geen 'hard copy') electronisch is gemaakt. Een vervalsing dus. Dat zeggen Arpaio en de zijnen tenminste.
Deze oude kwestie werd in Arizona weer aan het rollen gebracht door leden van de Tea Party; de rechtse beweging van Republikeinen, die Obama liever vandaag dan morgen uit het Witte Huis jagen.
Heeft Obama nu toch een probleem? Dit semi-officiele onderzoek moet het Witte Huis wel serieus nemen en met goede argumenten komen om aan te tonen dat Arpaio ongelijk heeft. Mag Obama in november In Arizona wel meedoen aan de verkiezingen?
In de Amerika hebben de media uitgebreid aandacht besteed aan de presentatie van Arpaio. De media nemen het als nieuwsgebeurtenis dus serieus:
In Arizona wordt zelfs overwogen een strafrechtelijke vervolging in te stellen vanwege de mogelijke vervalsing. Dat zou dynamiet zijn onder de Obama-campagne.
In 2011 kwam Obama naar de perskamer van het Witte Huis om de zaak eens en voor altijd tot een einde te brengen. "Er is nu wel genoeg berwijs dat ik in Hawaii ben geboren", zei Obama. Hawaii is een staat van de VS. Maar de zaak verdween dus niet onderin  een la. Integendeel. De autoriteiten in andere staten, die Obama  ook op de stembiljetten moeten zetten, kijken vast geinteresseerd  toe.
Spannend: De zoveelste doorzichtige rechtse truuc om Obama dwars te zitten? Of is er echt iets aan de hand?