Obama wil IS volledig verslaan

Morgen gaat Obama het plan voor de oorlog die de VS gaan voeren tegen de 'Islamitische Staat' officieel aan het Amerikaanse volk presenteren. 
De strijd gaat in 3 stappen: het aantasten van de militaire kracht van IS, het verkleinen van het gebied dat de organisatie beheerst en uiteindelijk het volledig verslaan ervan. Dat aantasten van de kracht van IS met bombardementen is al een aantal weken bezig. Het lijkt er op dat die bombardementen enig nut hebben in het verhinderen van verdere gebiedsuitbreiding. Het verkleinen van het gebied in Irak is wel het minste wat het Iraakse leger en de Koerdische peshmerga met Amerikaanse luchtsteun en advisering zouden moeten kunnen bereiken. En het verslaan van IS in zowel Irak als Syrië zou, volgens de scenario's die het Pentagon daarvoor heeft opgesteld, weleens drie jaar kunnen duren. Nederland zal - volgens De Volkskrant - niet worden uitgenodigd om mee te doen. De VS zouden er genoeg van hebben dat er landen zoals Nederland wel aan tafel willen zitten, en dus meebeslissen, maar geen of nauwelijks relevante gevechtskracht leveren. Morgen volgen in de toespraak van Obama de details.

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Floris Maaskant

  Werkelijk dat deze man de grootste druiloor president is, die de VS ooit gehad hebben wisten we inmiddels al… maar dit slaat alles. Ik zal de laatste zijn om ISIL/ISIS/IS toe te juichen, maar te denken dat je ze kan verslaan is net zo iets als denken dat je de Vietcong in Vietnam kan verslaan… Risico van IS is echter wel dat het geweld voor het eerst echt ‘home’ komt… Omdat IS strijders ook uit het westen komen zullen ze aldaar strategisch duidelijk maken dat het loont om hier bomaanslagen te gaan plegen. Dus het resultaat van dit alles gaat uiteindelijk zijn, weer meer onveiligheid hier en nog meer een politiestaat om dat te voorkomen.

  • Robin

   In de toekomst kijken is voor mij altijd wat lastig. Maar er is een zaak te maken voor het feit dat ze ook komen als je ze niet gaat bestrijden. Sterker nog, die gast in Brussel was een Syrie ganger.

   (in antwoord op Floris Maaskant)
   • Floris Maaskant

    Helemaal mee eens, het heeft natuurlijk ook met grensbewaking te maken e.d. In een gevaarlijke wereld kan je je grensbewaking niet aan de EU overlaten. Maar om mensen die graag in een kalifaat willen wonen hier te houden helpt ook niet echt, ik zou zeggen laat ze lekker gaan en tot sinas! En veel geluk daar…

    (in antwoord op Robin)
    • Pvv4ever

     Helemaal mee een als je de Islam aanhangt mag je wat mij betreft weg uit Nederland. Dan ben je per definitie gewoon een barbaar. ( als ik dat al mag zeggen voordat je het weet wordt mijn vrijheid beperkt) Gewoon de grenzen van Nederland weer sluiten!

     (in antwoord op Floris Maaskant)
     • Floris Maaskant

      Ik ben zo vrijdenkend dat mensen van mijn part het kalifaat aan mogen hangen, maar dan wel in het kalifaat en dan gaat hier de deur voor goed voor je dicht! Bey bey!

      (in antwoord op Pvv4ever)
  • vandehoedenderand

   Nou nou, poeh poeh. “Grootste druiloor ooit”. Tjonge jonge. ‘t Is wat.

   En Martin van Buren dan? Of was die wel goed, omdat ie wat Nederlands bloed had. U weet wel, gezien uw vlaggetje en zo.

   Of bent u er zo eentje van het overdrijven? Van het non-stop klagen? Lijkt er wel een beetje op. Ik wist namelijk niet dat ik in een politiestaat leefde. Zo voelt het namelijk totaal niet. Maar misschien woont u niet zoals ik in Nederland.
   http://freedomhouse.org/report/freedom-world/2014/netherlands-0#.VA67O2R_smc
   http://www.freedomhouse.org/report-types/freedom-world#.VA67HWR_smc

   (in antwoord op Floris Maaskant)
   • Pvv4ever

    Nou Nou Dat vlaggetje is gewoon toeval heeft niks met NSB te maken. PVV heeft niks met NSB te maken. Geert wilders is alleen tegen de Islam (Als je de Islam aanhangt dan ben je gewoon een barbaar) Maar niks tegen de moslims,want je kan best een moslim zijn en niet de Islam aanhangen.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
    • El Perro

     “je kan best een moslim zijn en niet de Islam aanhangen.”.

     Enlighten me.

     (in antwoord op Pvv4ever)
   • Floris Maaskant

    Sommige mensen hebben pas door dat er op ze gejaagd wordt als ze eenmaal in kamp Westerbork zitten, anderen zien de vlag al ver van tevoren hangen door niet zo maar alles te geloven wat ze verteld wordt maar zelf ook nog na te denken.

    Freedom House is een US organisatie waar notabene John McCain positief over is… een grotere New World Order oorlogs-monger kan je bijna niet vinden, check your sources!

    (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Robin

  Verheug me al weer op die leuke filmpjes van bombardementen.

 3. Chemical Dude

  Vietnam wilden ze ook helemaal verslaan, Irak ook, …

 4. kletsmajoor

  De gevechtskracht van ISIS gaat op korte termijn (binnen een jaar) snel achteruit want ze krijgen geen onderhoud en nieuwe munitie voor de zware Amerikaanse wapens die ze op het Iraakse leger hebben veroverd. Ze steeds aanvallen met relatief kleine acties helpt om ze te dwingen hun kostbare zware wapens in te zetten en zo slijtage en munitieverbruik hoog te houden. Als de Amerikaanse wapens “op” zijn vallen ze militair gezien terug tot het niveau Taliban en Boko Haram. Dan moeten ze het doen met tweedehands ex-Sovjet spullen veroverd op Assad en uit illegale import.

  Op langere termijn, zodra de expansie van hun gebied stopt en gaat krimpen, gaan ze onderling ruzie krijgen over de strategie en de “juiste” interpretatie van allerlei religieuze zaken. L’histoire se répète: http://en.wikipedia.org/wiki/Armed_Islamic_Group_of_Algeria

 5. harrr

  Ik weet niet of we wel zo treurig moeten zijn dat we “niet mee mogen spelen met de grote jongens”.. omdat we te weinig wapens hebben (lees: van de VS hebben gekocht)

  – De VS hebben IS (indirect) zelf in het zadel geholpen.
  – Saddam moest het veld ruimen omdat deze vervelend werd over oliedollars en in andere valuta wilde afrekenen
  – Irak is als een instabiele chaos achtergelaten.
  – De VS is de grootste wapenleverancier ter wereld.

  Always follow the money

  • Floris Maaskant

   Vooral dat woord ‘gekocht’ is veelzeggend.

   Ik zeg: you break it, you make it…

   (in antwoord op harrr)
 6. Burgermans

  Wat een schurk is die Obama gebleken, hij werd gekozen met de belofte om de Amerikaanse troepen terug te brengen en de oorlogen te beëindigen. Nu begint hij een nieuwe eeuwigdurende oorlog en stijgen de aandelen van de wapenindustrie weer naar nieuwe hoogten.

 7. vandehoedenderand

  Een paar dagen terug zei Obama dat er nog geen plan was. De president kreeg volop kritiek en het Witte Huis moest aan ‘damage control’ doen om de boel te sussen. Nu is er wél een plan en ongetwijfeld zal het weer niet goed zijn. Hier in de panelen zijn er al meteen weer aluhoedjes en klagers die het wéér niet goed vinden. Sommige lieden zullen altijd wat te mekkeren moeten hebben.

  Laat ik dan maar een lans breken voor Obama. Ik ben bijzonder gelukkig dat er nu een soort van plan ligt en er in elk geval uitgesproken wordt dat IS totaal vernietigd moet worden. Of dat überhaupt mogelijk is, is voor mij op dit moment niet relevant. Vergelijkingen met Vietnam en/of Irak zijn verder totaal onzinnig, want niet vergelijkbaar. Het gaat hier om een ordinaire roversbende geïndoctrineerd met de meest afschuwelijke interpretatie van hun onzinboek. Dat kun je niet vergelijken met Saddam, het communisme, of met andere staten. De beste vergelijking kun je met Al Qaeda maken. En ja, die zijn niet verslagen. Maar – dankzij de VS – wel ernstig verzwakt. Deze volledig doorgeslagen religieuze schurken verstaan maar één taal. En die wordt nu dus ook gesproken. Blijkbaar wil een aantal lieden hier liever thee drinken en kumbaya rond het kampvuur zingen. Onbegrijpelijk. Denken blijkbaar dat de wereld één groot vredesfeest is.

  Daarnaast heeft de gehele rest van de wereld een bloedhekel aan deze gasten, dus coalitievorming en bijstand zullen in dit geval niet zo moeilijk te vinden zijn. IS staat volledig op rood:
  http://www.slate.com/blogs/the_world_/2014/07/17/the_middle_east_friendship_chart.html

  Blijkbaar zijn er hier lieden die niet volledig begrijpen hoe gevaarlijk deze religieuze idioten zijn. Blijkbaar zijn er hier lieden die denken dat het allemaal wel los zal lopen. Wel, dat zal het niet. Dit kankergezwel moet gestopt worden. Dus nogmaals, ik ben bijzonder verheugd dat dit nu dus ook wordt uitgesproken.

  Dat NL niet meedoet is verder een schande. Maar ja, wat wil je als je continu aan de zijlijn loopt te kwakkelen, niet aan de 2%-norm van de NATO voldoet en alleen ondersteunend bezig wil zijn. Groot gelijk dat Obama daar de neus voor ophaalt. En dit is niet alleen een Nederlands probleem, het geldt voor veel Europese landen. Obama (en ook het VK) hebben schoon genoeg van half-slappe hap. Wij leven hier nog steeds voor een goed deel onder Amerikaanse bescherming. Maar de Amerikaanse belastingbetaler heeft daar al langere tijd meer dan schoon genoeg van. En terecht. Hoog tijd dat de (defensieve) ogen hier eens worden geopend. Want het is niet best.

 8. Redactie Welingelichte Kringen

  Aprove
  Op 9 sep. 2014 11:16 schreef “Disqus” :

Reacties niet toegestaan