Geert Wilders wil Zwarte Piet bij wet verplicht stellen

Geert Wilders, doorgaans toch meer begaan met blanken, neemt het op voor zwarte piet. Volgens hem maakt zwarte piet deel uit van de Nederlandse cultuur en moet hij daarom door de wet worden beschermd. Een wet die er nog niet is en die Wilders' PVV daarom gaat indienen. Volgens die wet moet de overheid verplicht stellen dat Zwarte Piet zwart is en niet paars of wit.  "Ik kan er zo boos over worden: laat alsjeblieft een kinderfeest met rust!," aldus de PVV-leider.

89 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Volkomen mesjokke. Maar ja, da’s des PVV’s.
  Punten scoren over een kinderfeestje. Sja, niet gek dat de meeste andere partijen de PVV links laten liggen.

  Ook wel grappig dat hij uithaalt naar linkse partijen.
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/wilders-nieuwe-wet-moet-piet-zwart-houden

  De PVV doet zelf wat linksheid betreft niet bepaald meer onder voor de PvdA of zelfs de SP. Maar goed, er komt nu eenmaal een hoop quatsch van die partij vandaan.

  Overigens kan het de meeste kinderen verder niet zoveel schelen of Piet zwart, wit, roze, groen of geel is.

  • Windows 8

   “Overigens kan het de meeste kinderen verder niet zoveel schelen of Piet zwart, wit, roze, groen of geel is.”
   U heeft daar uiteraard een uitgebreide studie over uitgevoerd?

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • vandehoedenderand

    Zet er maar ‘waarschijnlijk’ tussen dan. Was al bang dat iemand erover zou vallen. Of denkt u dat kinderen hiermee bezig zijn?

    Overigens help ik al jaren mee met de festiviteiten rond Sinterklaas. Ook al geef ik er zelf geen klap om en vind ik het onzin. En ja, de kindertjes die ik daar het afgelopen jaar (sinds de Pietendiscussie losbarstte) heb gezien, kon het geen klap schelen. Velen waren zelfs zelf roze, geel of groen geschminkt. Alleen de kindertjes van verstokte PVV-ouders waren overdreven zwart geschminkt. Zwarter dan ik normaal zie, zeg maar. Ze hadden nog net geen prinsenvlaggetje op de mouw.

    Het zal me verder een zorg zijn. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het anti-Pietenkamp ook uit ongelooflijke huilers bestaan. Zoals hierboven al gezegd, kostelijk.

    (in antwoord op Windows 8)
    • RhodBerth

     Je voert de verkeerde discussie.
     Waarschijnlijk heb je gelijk, en zal het geen kind veel uitmaken als Piet anders gekleurd (:D) wordt. En over 5 jaar weet geen kind het meer. Maar dat is een compleet irrelevant gegeven.

     1. Ten eerste willen veel / de meeste Zwarte Pieten haters Piet niet geel of groen maken maar helemaal afschaffen. Ze vinden dat de ‘Piet’ persoon sowieso herinnert aan een racistisch verleden.

     2. Ten tweede zal het geen kind wat uitmaken als we de paaseieren vervangen door paas-suikertjes. Dat wil nog niet zeggen dat we het daarom moeten doen.

     3. Ten derde is het echte vraagstuk niet ‘Zwarte Piet’ maar het ‘hoe ga je om met een minderheid die zich ergens door beledigd voelt’.
     Ja, in een democratie houden we rekening met minderheden, maar nee, het is niet zo dat een minderheid z’n zin moet krijgen omdat hij/zij zich beledigd voelt.
     De vraag is wel of dat ‘beledigd voelen’ ook terecht is. In het geval van ZP is dat aantoonbaar niet het geval. Dus waarom zouden we Piet veranderen als daar geen geldige reden voor is maar enkel onderbuikgevoelens van mensen die Piet niet begrijpen?

     4. In een maatschappij kun je alleen naast elkaar leven als je elkaar kunt verdragen. Als je altijd je zin wilt dan kunnen de buren nooit een feest geven, dan kunnen we geen vuurwerk meer afsteken, geen kermis meer houden op het marktplein, geen demonstraties houden in de schilderswijk, geen uitingen geven van politieke of religieuze of maatschappelijke zorgen, etc.
     Minderheden als Quincy Daario cs. moeten een dikkere huid ontwikkelen en voorbij groeien aan zielige argumenten als: “Mijn moeder werd ooit voor Zwarte Piet uitgescholden. Ja, en ik ben ooit voor kaaskop uitgemaakt hier in België. Gaan we nu de Goudse kaas afschaffen?

     En dat zijn de redenen waarom ik mij roer in het ZP debat. Niet eens vanwege ZP an sich. Maar juist vanwege waar het allemaal voor staat. De saaie grijze maatschappij waarin iedereen hetzelfde is, niemand zich ooit ergens aan mag storen en iedereen zijn zin krijgt.

     (in antwoord op vandehoedenderand)
     • Apekool

      Volgende carnaval gaan we allemaal als zwarte piet met een Quincy D. masker de straat op, dat zal ’em leren 😉

      Die gast is een beroepsquerulant waardoor een zinnig debat direct doodslaat – trek de racismekaart en heel PC Nederland schuilt achter z’n dijkje. Zijn stelling is echt niet geheel apekool (waar is het bewijs voor jouw stellige bewering bij 3 en 4 is een drogredenering), maar zoals gezegd is de discussie reeds kapot.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      4 is geen drogreden maar zeer relevant.
      Het appelleert aan de wil om iets te kunnen accepteren, ook al ben je er niet blij mee. En het is zeer relevant in een tijd waar al een vuurwerk discussie speelt, waar mensen steeds meer hekel krijgen aan de hond van de buren, waar de gouden koets moet worden overgeverfd ivm de slavernij taferelen erop.

      3 “De vraag is wel of dat ‘beledigd voelen’ ook terecht is. In het geval van ZP is dat aantoonbaar niet het geval.”

      Het is aantoonbaar (Al heb ik het daarmee nog niet aangetoond).
      Maar ik ben inderdaad van mening dat Zwarte Piet niet beledigend bedoeld wordt door de personen die Zwarte Piet vieren of spelen. Ook ben ik er van overtuigd dat Zwarte Piet geen negatief beeld geeft van afrikanen aan kinderen / mensen die het vieren.

      Sterker nog, voor alle kinderen is Zwarte Piet een held.

      de Zwarte Piet van het sinterklaasjournaal (die voor 80% van de kinderen de echte zwarte piet is) is allang niet meer dom en slaafs.
      Sterker nog, Sinterklaas is een beetje een domme seniele man terwijl het hele sint-bedrijf door verschillende pieten wordt gerund.

      Ik zou zeggen, kijk dit jaar eens naar het sinterklaas journaal, of nog beter: naar de edities van de afgelopen jaren.

      (in antwoord op Apekool)
     • Apekool

      Zoals verwacht, inderdaad amusante discussie 😉

      “De ander moet het maar accepteren” is uiteraard wel degelijk een drogredenering. De vraag is niet of je altijd alles maar ter discussie moet blijven stellen, maar of deze specifieke discussie voor Piet-Snot is – de hond van de buren en zelfs de kermis op het marktplein zijn vrij lokale aangelegenheden, terwijl de zwarte piet net overheidssubsidie en niet te missen meerdere weken over het hele land wordt uitgestort.
      Natuurlijk is Quincy een zeurpiet, die het ook nog eens zo aanpakt dat iedere anti-piet overkomt als een vervelende pietlut – dat maakt echter nog niet dat er totaal geen discriminatie schuil gaat in dit kinderfeest.

      Verder verwacht je van mij een karrenvracht aan bewijs, terwijl voor jezelf “aantoonbaar” roepen genoeg is – had je al bedacht dat bewering ook weerlegbaar is?

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      ——————–
      “De ander moet het maar accepteren” is uiteraard wel degelijk een drogredenering.
      ——————–

      Waarom is dat een drogreden?
      Dat is de basis van samenleven: dat je niet altijd je zin krijgt.
      Uiterst relevant in deze discussie.

      Of laat ik het dan omdraaien: wil jij stellen dat we in een samenleving niet van elkaar soms dingen moeten kunnen accepteren, ook al zijn we er niet blij mee?

      ——————–
      terwijl de zwarte piet net overheidssubsidie en niet te missen meerdere weken over het hele land wordt uitgestort.

      ———————-

      Of er overheidssubsidie aan moet worden besteed is een irrelevant gebeuren in deze. Het is wel een eerlijke vraag. Bij de volgende verkiezingen mag je stemmen op een partij die geen subsidie aan Sinterklaasoptochten wil geven.

      Maar ook hier geldt weer hetzelfde, bij ons achter is een hondentoilet, met overheidssubsidie aangelegd. Misschien heb ik wel een bloedhekel aan honden omdat ik ooit gebeten ben als kind. Maken honden mij panisch van angst en ben ik er ook nog eens alergisch voor. Ook is mijn moeder ooit voor ‘hond’ uitgescholden door een kind. Moeten we nu het hondenbezit maar afschaffen en geen hondentoiletten meer aanleggen met overheidssubsidie?

      ——————————–
      dat maakt echter nog niet dat er totaal geen discriminatie schuil gaat in dit kinderfeest.
      ———————————

      Discriminatie? Van wie?
      Wordt iemand door Sinterklaas of Zwarte Piet achtergesteld?

      Waarschijnlijk bedoel je, met de amsterdamse rechter, dat er sprake is van een negatieve stereotypering. (Dat is iets heel anders dan discriminatie, discriminatie is als iemand op basis van geslacht/ras/etc. anders wordt behandeld, daar is bij ZP sowieso geen sprake van).

      Mijn vraag is dan: welke stereotypering?
      Ik herken in ZP werkelijk geen enkel ras of volk. Goed, hij is zwart of bruin, dus het zal van beneden de evenaar komen, maar ik ken echt helemaal geen enkele bevolkingsgroep die zich zo kleed, zijn haar zo draagt, etc.
      ZP deed en doet me werkelijk niet denken aan een bepaald type mensen. Zwarte Piet is Zwarte Piet.

      En negatief? Hoezo negatief? Juist positief! ZP is een kinderheld! Je hebt slimme pieten en domme pieten, aardige pieten en gemene pieten. De hoofdpiet draait het hele sinterklaas gebeuren en de huispiet runt het zwarte pieten huis. Sommige zijn lening, anderen zijn grappig.
      En met elkaar zijn alle zwarte pieten in al hun diversiteit fantastische kindervrienden. Er zit werkelijk niks negatiefs in.

      Zwarte Piet spreekt allang geen raar taaltje meer. Het is geen 1980 meer.

      En jij zegt dat ik het niet onderbouw of aantoon, dat doe ik wel: Ik zei al: kijk naar het Sinterklaas journaal van de afgelopen jaren. Dat is typerend voor hoe ZP nu beleefd wordt.

      En wijs mij in dat sinterklaas journaal maar racisme of negatieve stereo typeringen aan.

      Overigens geldt ook hier nog steeds hetzelfde, jij beweert dat ZP discriminerend is, dan moet jij dat ook aantonen.

      (in antwoord op Apekool)
     • Apekool

      Je legt me woorden in de mond: ik zei dat ZP als discriminerend/negariet ervaren kan worden (niet dat hij dat is).

      Grappig is dat je constant (en flink drammerig) staat te roepen “bewijs het dan”, terwijl net een onafhankelijke rechter heeft gezegd dat zeurpiet Quincy inderdaad een punt had – daar kan ik me behoorlijk vrolijk over maken!

      Je moet en zal het laatste woord hebben in een discussie uit het ongerijmde – er is geen bewijs over wat iemand voelt of ervaart, alleen over wat iemand daarover zegt. Misschien liegt Quincy wel en is ‘ie kwaad dat hij nooit hoofdpiet heeft mogen worden.

      (in antwoord op RhodBerth)
   • Apekool

    Andersom heeft u uiteraard uitgebreid onderzoek dat piet precies zwart moet zijn om de kinderziel niet te beschadigen?
    Hoeveel kerven in tere zieltjes heeft het afschaffen van de roe en zak eigenlijk opgeleverd?

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     Waar maak ik die claim? Burden of proof ligt niet bij mij Monkycabbage 😉

     (in antwoord op Apekool)
     • Apekool

      Je insinueert dat het voor de kinderen WEL uitmaakt, dat kan je dan vast onderbouwen.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Dat ik dat zou insinueren is jouw subjectieve interpretatie.

      (in antwoord op Apekool)
     • Apekool

      Waarom vraag jij dan onderbouwing als je nu beweerd dat dat het allemaal niet uitmaakt? Dan ben je aan het trollen…

      (in antwoord op Windows 8)
     • RhodBerth

      lol, Apekool… ik zal je de basisregels van het debat even uitleggen;
      A. wie een stelling poneert moet die onderbouwen / bewijzen
      B. wie aangeeft dat een stelling onbewezen is hoeft het niet per se met die stelling oneens te zijn.

      Dus windows8 vraagt onderbouwing van een stelling, dat hem dan ineens gevraagd wordt of hij het tegendeel wil onderbouwen is pure nonsense.

      (in antwoord op Apekool)
     • Apekool

      Mag ik niet vragen waarop de status-quo (de aanname dat het kinderen WEL uitmaakt) gebaseerd is? Er zijn twee aannamen uit het ongerijmde, die mag je best allebei ter discussie stellen hoor.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Je mag alles vragen, maar het is een beetje vreemd om naar de onderbouwing te vragen van een stelling die niemand poneert. (of i.i.g. niet op deze plaats).

      En anders hoor ik graag van u de onderbouwing van de stelling dat het kinderen veel uitmaakt dat de paashaas zijn eieren in een mandje vervoert.

      (in antwoord op Apekool)
     • Apekool

      Die laatste weet ik toevallig: ja dat maakt ze uit, (eetbare) dingen in mandjes zijn leuk, al helemaal met een haasje erbij! Bemonsterd bij N=1 weliswaar, maar consistent herhaalbaar…

      Maar om nog even terug te komen op onderbouwing: mijn punt is vooral dat er naar bewijzen gevraagd wordt naar zaken die vrij evident zijn (voor iedereen die jonge kinderen had/heeft) – dit is een bekende truc die wordt toegepast om toch vooral alles bij het oude te laten. Andersom levert het soms wel hilarische onderzoeken op natuurlijk.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Hoewel….. kinderen zijn conservatiever dan je denkt…
      Als ze jaren lang een zwarte piet zagen, en die piet is ineens geel en blauw….. vergeet niet dat het sinterklaas journaal al eens een gekleurde piet heeft geïntroduceerd…. dat was geen groot succes!

      Maar goed, zoals ik al eerder schreef, echt belangrijk is het waarschijnlijk niet voor de meeste kinderen. Maar dat is het punt gewoon niet.

      (in antwoord op Apekool)
    • RhodBerth

     U heeft geen punt want de roe en de zak zijn nooit afgeschaft.
     Ze zijn langzaam op de achtergrond geraakt en verdwenen.

     Zo gaat dat met tradities, die veranderen langzaam zonder dat dat opgelegd wordt, gewoon door de tijd en de veranderende volksgeest.

     Maar als je denkt dat je zoiets van bovenaf kunt wijzigen ben je een dwaas. Sterker nog, Zwarte Piet zal nu de komende jaren extra Zwart zijn met extra oorbellen etc. Jammer, want Piet was allang ontslaaft in de afgelopen 10-15 jaar. Kijk maar naar het Sinterklaasjournaal waar Piet allang geen domme knecht meer was.

     Tijd heeft Zwarte Piet allang geëvolueerd, maar juist dankzij roeptoeters zoals Daaria cs. komt daar nu een knauw in. Dankuwel domme zwarte pieten haters.

     (in antwoord op Apekool)
 2. AT

  Kostelijk vermaak dit!

 3. Robin

  Wel een goede reden om toch geen fuck meer te geven om die hele Zwarte Piet hoax.

 4. RhodBerth

  Zwarte Piet is Zwart ja, maar wil de heer Wilders zich daar even helemaal niet mee bemoeien? Zwarte Piet en Sinterklaas moeten ver wegblijven uit de rechtbank, 2e kamer of collegezalen. Wat een dwaas, een wetsvoorstel over de kleur van Zwarte Piet, hij is net zo gek als Dario en de pieten-haters.

 5. Peter Harling

  Ja, dacht ik al: mijn reactie geblokt. Welingelichte Kringen is een fascistische haatsite. Tabee, stelletjes losers!

  • Windows 8

   Waarom denk je dat Peter?

   (in antwoord op Peter Harling)
  • RhodBerth

   Haha, zo vaak berichten als die van jou gezien….
   Technisch gaat er ergens iets fout, aan jouw kant of aan de server kant. Kan gebeuren.

   Maar dan worden mensen meteen helemaal pissig en denken ze dat ze geblokt worden vanwege illuminatie of nazi’s of vliegende schotels.

   Haal adem, zucht diep, type je stukje nog een keer en onthoud goed: Voor je iets plaatst doe je altijd eerst control-a control-c!
   Techniek is mooi maar het is niet perfect.

   (in antwoord op Peter Harling)
  • harrr

   Bij mij zijn ook wel eens berichtjes weggeraakt, Daar stond 0,0 geks in. Geen enkele reden om het te blocken of zo.
   Een soortgelijke reactie nogmaals ingevoerd en niets aan het handje.

   Dus er is gewoon iets misgegaan.

   (in antwoord op Peter Harling)
 6. Dutchy

  Tja, de heer Wilders wil weer eens in het nieuws komen ten koste van een bevolkingsgroep. De heer Wilders staat oplossingen altijd in de weg, dus is hij onderdeel van het probleem.

 7. Vogelbeest

  Voor een keer heeft Wilders gelijk. Wij moeten altijd maar respect hebben voor alle geimporteerde culturen en suikerfeesten en slachtfeesten etc.

  Het wordt tijd dat onze cultuur ook rerespecteerd wordt. als er een wet nodig om alle belachelijke actieccomitees de kop in te drukken then so be it.

  • AT

   Leg eens uit hoe wij respect ‘moeten’ voor wie moeten hebben. Waar is dit vastgelegd? Hoe wordt onze cultuur nooit gerespecteerd? Want dat vind u blijkbaar, doelende op ‘het wordt tijd dat…’. U respecteert uw eigen cultuur geeneens door essentiële vrijheden zoals het recht om te protesteren (Grondwet Artikel 9) te willen beperken via de wet.

   U geeft aan het ‘voor een keer’ eens te zijn met Wilders. Is dit absurd kinderlijke wetsvoorstel werkelijk het eerste van zijn gezwets dat u wel redelijk vind?

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • martijnhoekstra

   Hoe zie je dit voor je Vogelbeest? Dat de politie met een kleurklappertje met de lichtst toegestane kleur voor een Piet op straat gaat staan, en mocht hij te licht wezen, hop, in de boeien en afvoeren?

   (in antwoord op Vogelbeest)
 8. Burgermans

  Uitstekend signaal van de oppositieleider, de policor-elite is bezig ons nationaal erfgoed te vernietigen met hun weg-met-ons-mentaliteit.

 9. Adel Saied

  hij haat toch de donker mensen!!!

 10. anoniem

  Wat een bevooroordeelde site is dit.”Geert heeft het meer met blanken”? doen jullie je research niet goed? Geert heeft het met de NEDERLANDERS, of je blank of zwart bent. Hij heeft het niet met de nep Nederlanders en daar heeft iedere nederlander baat bij, of je nu zwart, blank, of welk ras dan ook bent. Nederland moet eens de ogen gaan openen. EIGEN VOLK eerst! (daar hoort u ook bij! als je zwart bent, een ander ras hebt etc, en een nederlands paspoort hebt) dus stop eens daar tegen in te schoppen(of rot lekker op) ”Dit land is het zat!”

  • Pvv4ever

   Geert wilders is inderdaad voor alle Nederlanders. Hoewel hij minder marrokanen wil( was gewoon ongelukkig verwoord) en hoewel hij geen moslims wil( alleen kan hij het niet goed verwoorden) en hoewel hij geen zwarten wil( ABC eilanden weg en voor zwarte piet). Hij kan het alleen niet goed overbrengen dat hij voor alle Nederlanders is. De Nederlandse cultuur mag niet veranderen de barbaarse Islam cultuur die moet veranderen want wij hebben een superieur cultuur. Zoals onze leider het zegt.

   (in antwoord op anoniem)
   • Calhoun84

    Geen Nederlandse Marokkanen, geen zwarten (behalve Piet, want die zwarte is wel lief en neemt je TV niet mee als hij in huis is), en geen moslims maar verder mag iedereen blijven. Hahaha geweldig 😀

    Geertje is voor alle Nederlanders als je maar aan zijn eisen voldoet…. En hoe zit het dan met linkschmensen? Mogen die wel blijven in het nieuwe Nederland?

    (in antwoord op Pvv4ever)
   • RhodBerth

    Pvv4ever, wat ben jij een troll zeg.
    Jij bent geen PVV’er, je zit hier gewoon een beetje te zieken en te trollen.

    (in antwoord op Pvv4ever)
    • Pvv4ever

     Als een mening je niet bevalt of ik niet voldoe aan een criteria waarin jij vindt dat een PVver aan moet voldoen dan ben ik aan het trollen?

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Het gaat niet om je mening, het gaat erom dat uit alles blijkt dat jij dingen zegt om anderen te shockeren of uit de tent te lokken.

      Dat heet trollen.

      Ik geloof er niks van dat jij meent wat je zegt. Daar is het too much voor. Het is zo karikaturaal over de top racistisch en absurd, dat kan ik niet serieus nemen.

      (in antwoord op Pvv4ever)
     • Pvv4ever

      Nee er zijn veel Nederlanders met mij eens. Het is niet eens racistisch meteen wordt er gehuild “Razisme”

      Het is hoe het is. Mijn leider kan het alleen niet goed verwoorden en ik help hem alleen maar het achterste van zijn tong te laten zien en gewoon te durven zeggen wat je wil. We hebben vrijheid van meningsuiting, maar de grondwet artikel die hij wilde aanpassen( volgens mij was het artikel 1 van de grondwet, maar pin me daar niet op vast) dat wilde hij afschaffen zodat er dingen gezegd kunnen worden en het beestje bij zijn naam kan worden genoemd. Ik verwoord wat de meeste van mijn mensen zeggen. En ik laat me de mond niet snoeren!

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Oh, deze post waarop ik reageerde was vooral een post waarmee je definitief door de mand viel, gewoon omdat die compleet inconsistent is met alles wat je zegt. Vooral het hele “onze leider kan het niet zo goed verwoorden” steekt nogal vreemd af tegen je hele ‘Geert is onze grote leider’ toneelstukje. En natuurlijk, reflectie zou een goede zaak zijn en niet per definitie een teken van inconsistentie, maar jouw eigen uitspraken zijn zo genadeloos dom en zwart/wit dat het onmogelijk is dat je dan Geerts uitspraken ineens in de categorie “Hij kan het niet zo goed verwoorden” zou kunnen plaatsen. Kortom, zoals ik al schreef, je bent volledig inconsistent in het karakter dat je speelt.

      Deze post is niet racistisch, dat waren die van gisteren weer wel heel erg over the top.

      (in antwoord op Pvv4ever)
     • Pvv4ever

      Hij kan het niet goed verwoorden omdat hij het officieel niet mag zeggen. En ik probeer dat te doorbreken, want wij hebben vrijheid van meningsuiting. Vandaar ook dat hij artikel 1 van de Grondwet wil afschaffen.

      (in antwoord op RhodBerth)
   • harrr

    Mensen die vinden dat ze een “”onze leider” hebben vind ik per definitie ***** (*knip*, vul zelf maar in)

    (in antwoord op Pvv4ever)
  • Calhoun84

   Als je maar geen Nederlandse moslim, Antilliaan of een Pool met Nederlands paspoort bent natuurlijk.

   P.S. Ik blijf lekker schoppen tegen termen als “EIGEN VOLK eerst” én ik blijf lekker in Nederland. En nu?

   (in antwoord op anoniem)
   • Windows 8

    Eens komt het moment dat het volk terug schopt. Terug naar de zandbak.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Nee hoor, een deel van het vol wellicht. Maar dat is ook het moment dat we in Nederland beseffen dat hét volk niet bestaat en dat er geen één Nederlandse cultuur is.

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Jij mag dat denken. Daar had men in de oorlog een woord voor.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Waarvoor? Voor mensen die Nederlanders uit een andere bevolkingsgroep het land uit wilden gooien? Of voor mensen met nationalistische superioriteitsgevoelens?

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Moe landers met dubbele paspoorten zijn geen Nederlanders

      (in antwoord op Calhoun84)
     • martijnhoekstra

      Met een Nederlands paspoort ben je letterlijk per definitie een Nederlander. Je lijkt hier de “No true Scotsman” uit te halen ( https://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman )

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Letter en geest …
      Telkens als het hier te heet onder hun voeten wordt zijn ze al heel snel terug in het ‘moederland’.

      Zo controleert Turkije zijn onderdanen in het buitenland
      “Erdogan Urges Turks Not to Assimilate: ‘You Are Part of Germany, But Also Part of Our Great Turkey”

      (in antwoord op martijnhoekstra)
     • martijnhoekstra

      precies wat ik zeg dus. Je bepaalt dat Nederlanders met dubbele nationaliteit geen echte Nederlanders zijn want echte Nederlanders hebben geen dubbele nationaliteit. Het is een cirkelredenering.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Er valt geen speld tussen te krijgen, dat klopt

      (in antwoord op martijnhoekstra)
     • RhodBerth

      Calhoun84: “dat hét volk niet bestaat en dat er geen één Nederlandse cultuur is.”

      Natuurlijk is er wel een nederlandse cultuur.
      Nederlanders zijn assertiever, luider, doortastender en klageriger dan andere west-europeanen.
      Nederlanders kiezen een scherp, vaak op de persoon gericht, debat boven een taboe cultuur of het pakken van de wapens.
      Nederlanders kiezen voor gelijkheid voor mensen ongeacht afkomst, geloof, sekse, geaardheid, etc.

      Juist doordat er culturen in NL binnen zijn gekomen die zeker over de laatste categorieën anders denkt is het gaan botsen.

      Ik vind het terecht dat Nederlanders (ongeacht afkomst, kleur, geloof, etc.) opkomen voor grondrechten zoals gelijkheid en debat, en dus ook argwanend staan tegenover culturen die daar tegenin gaan.

      Uiteraard is er ook wat kleinzieligheid. Door bv. nieuwe culturen kledingeisen (of verboden) op te leggen, hun gebouwen aan bepaalde regels te laten willen gelden of ze verplichten te alle tijden Nederlands te laten spreken.

      Maar dat alles neemt niet weg dat er weldegelijk een Nederlandse cultuur is.
      Als ik in het buitenland ben dan herken ik de Nederlanders voor ik ze heb horen spreken.

      En dat geeft toch niks, om een cultuur te hebben en die te willen bewaken?

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ik heb nadrukkelijk één geschreven en niet een. Dit heb ik bewust gedaan. Natuurlijk zijn er zaken dat ons bindt en natuurlijk herkennen wij elkaar in het buitenland. Maar waar ik in deze context op doel is de diversiteit in onze cultuur. Een Fries en een Limburger zijn beiden Nederlander maar totaal verschillend. Daarom zal hét volk ook geen moslims naar de zandbak schoppen en is er, naar mijn idee, amper een cultuur om te verdedigen/bewaken. Cultuur is dynamisch.

      Ik houd zelf wel van diversiteit in cultuur. Onze cultuur is al jaren vermengd met de Indische cultuur. Daar zullen ook mensen bang voor zijn geweest maar het is allemaal prima verlopen.

      Ik geloof niet dat er één cultuur is in Nederland. Dat hét volk niet bestaat weet ik echter wel zeker.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Akkoord.
      Volgens mij sluiten jouw post en mijn post elkaar ook niet uit.

      Maar de oppositie die de laatste jaren is ontstaan tegen de Islam komt juist op vanwege het doorbreken van waarden die we juist wel met z’n allen delen. En die cultuur wordt verdedigd. En dan blijft er nog genoeg cultuur over om divers in te zijn. Gelukkig maar.

      Maar inderdaad, “hét volk” wil niemand ‘terugschoppen naar de zandbak’… om maar eens zo’n infantiele uitspraak aan te halen.
      Maar mensen die dat soort uitspraken doen legitimeren hun eigen woede meestal juist vanuit het idee dat ‘zij’ namens het hele volk spreken en ‘de regering’ niet naar hen (en dus niet naar het hele volk) luistert.
      Kortom: democratie is hun vreemd, ze denken dat democratie betekent dat alles gaat zoals ze zelf willen.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Mijn eerste reactie over de Nederlandse cultuur was wat kort door de bocht en onze gedachten sluiten elkaar inderdaad niet uit. Ik begrijp het ergens ook wel, ik erger me ook behoorlijk aan de Zwarte Piet discussie maar het gaat hier om een enkeling die hier moeilijk om doet. Hetgeen wat daarna gebeurt vind ik bijna nog erger. Nederlanders die Sinterklaasliedjes herschrijven, Nederlandse bedrijven die geen Zwarte Piet meer op hun snoepgoed willen hebben, Nederlandse programmamakers die alleen nog maar roetvegen op het gezicht willen hebben en een Amerikaans bedrijf dat speelgoed uit de handel haalt. Vaak ligt het “probleem” helemaal niet bij anderen maar zijn wij zelf de veroorzaker. Hier ook… Wij hadden de huilebalken ook gewoon kunnen negeren maar polderen past dan toch weer in de Nederlandse cultuur, en wat dat betreft maakt het inderdaad niet uit of je Fries of Hollander bent 😉

      (in antwoord op RhodBerth)
 11. harrr

  Dit zijn de acties van Geertje waardoor hij nooit de absolute meerderheid heeft gekregen / zal krijgen.
  Ga eens belangrijke dingen zeggen ipv met die debiele pietendiscussie mee te willen doen.

  • RhodBerth

   De pietendiscussie is niet debiel, ze raakt aan de kern van de problematiek rondom de multi-cultu samenleving. Namelijk de vraag: hoe ga je om met zaken waar de ene cultuur plezier aan beleeft en de andere groep zich beledigd door voelt? Hoe ver ga je met het afschaffen van zaken die bij minderheden vervelend vallen.

   De pieten discussie is het vehikel geworden om deze discussie te voeren, en juist daarom is ze van groot belang.

   (in antwoord op harrr)
   • harrr

    Ga in een willekeurig land waar ze vandaan komen zeuren over hun cultuurhistorie, denk niet dat je ver komt.
    Het gezeik over de gouden koets lijkt ook weer te beginnen, ook al zo’n non issue.
    Het is geschiedenis, dat kan je niet wegpoetsen.
    Live with it or leave

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Het ‘hullie doen het ook’ argument vind ik niet sterk.

     Maar verder met je eens. Klagen over Zwarte Piet, vuurwerk, een buurt barbecue, honden, spelende kinderen, etc. is allemaal een bezigheid van mensen met weinig inlevingsvermogen en lange tenen.

     Toch blijft het een goede zaak om ook naar minderheden te luisteren. Alleen blijven wij te lang luisteren en voelen we ons altijd schuldig en aangesproken. En dan blijft het maar door etteren. Zucht. En dat is wat nu geprobeerd wordt: net zolang doorzeuren totdat ‘ze’ gelijk krijgen en zwarte piet (en sinterklaas) weg zijn.

     (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Mwah.. het “hullie doen het ook” – huilie wordt toch voornamelijk door hullie gebruikt hoor 😉

      Maar verder:
      Het is gewoon *weg met ons* gedrag van NL, We moeten eens op onze strepen gaan staan en randfiguren die hier rechtszaken over beginnen op laten draaien voor de kosten van het belasten van het rechtssysteem (waar velen van hullie zich nota bene niet eens in thuis voelen)

      (in antwoord op RhodBerth)
     • El Perro

      Inderdaad. Bij mij komt ZP gewoon binnen. En de eerste de beste die meent commentaar daarop te moeten hebben trap ik met genoegen de voordeur uit, dan wel het tuinpad af.

      (in antwoord op harrr)
   • utsjaermets

    kun je ‘de groep’ aanwijzen die zich beledigd voelt ? Om het even serieus te houden lijkt me een ondergrens van 1000 personen als groepsgrootte wel gewenst.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Voor de goede orde: ik ben voor het behoud van zwarte piet en vind dat de groep klagers een dikkere huid moet vormen. En inderdaad, erg groot lijkt die groep niet te zijn.

     (in antwoord op utsjaermets)
 12. Bert Schimmel

  Met dit kansloze voorstel appelleert Geert Wilders weer eens aan de onderbuikgevoelens van zijn aanhangers. Gelet op de reacties die ik hier en daar gelezen heb, is het weer succesrijk, maar vraag me toch af, zijn er geen belangrijkere zaken om zich druk over te maken?

  • Windows 8

   Er zullen altijd wel ‘belangrijkere zaken’ zijn ergens. Ondertussen moeten we blijven bukken voor radicale, tapijtsnuivende minderheden?

   (in antwoord op Bert Schimmel)
   • Bert Schimmel

    Bedankt voor het bevestigen van mijn stelling dat G.W. appelleert aan de onderbuikgevoelens van zijn volgelingen!

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     Helaas voor jouw ‘stelling’ kan ik onmogelijk een Wilders volgeling zijn.

     (in antwoord op Bert Schimmel)
     • RhodBerth

      “Ondertussen moeten we blijven bukken voor radicale, tapijtsnuivende minderheden?” dan is het enkel het spuien van onderbuikgevoelens 😎

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      ‘onderbuikgevoelens’ dat is al net zo’n leeg woord als racisme.
      Ik voel me niet aangesproken

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Racisme is zeker geen leeg woord, al wordt het helaas wel leeg gemaakt door sujetten die het te pas maar vooral te onpas gebruiken.

      Onderbuikgevoelens uiten in een discussie is gewoon een goedkope manier van discussiëren, eigenlijk vooral het platslaan van een discussie met bv. karikaturale uitspraken. Een goed debat is een teken van beschaving. Onderbuikgevoelens poneren is een teken van het onvermogen om rationeel te argumenteren.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “Een goed debat is een teken van beschaving. ”
      Een beschaving kan ten onder gaan als de barbaren door de poorten breken. Hier zijn ze reeds verspreid tussen de bevolking wachtend op het signaal.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      En daarom trekken we te strijden tegen ISIS en debatteren we met ZP-haters.

      Als je iedereen als de grote vijand ziet die met kanonnen beschoten moet worden dan lijk je meer op…..ISIS.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “iedereen”?
      Zachte heelmeester maken stinkende wonden

      (in antwoord op RhodBerth)
 13. zorba

  Is dit dan wat we willen: “Gezocht: enthousiaste medewerkers voor onze bezorgdienst. Functie-eisen: Sportief, opgewekt karakter, kan goed omgaan met kinderen, ervaren ruiter, bereid tot dragen van bedrijfskleding, geen 9 to 5 mentaliteit. Mensen met zwarte kleur worden niet aangenomen.”
  Volgens mij was de goedheiligman de eerste die aan positieve discriminatie deed binnen zijn personeelsbeleid.
  Ik denk dat er gewoon een heel sluw rechts mannetje achter de Pietendiscussie zit die de linkse kliek op het verkeerde been heeft gezet door te suggereren dat de Pieten een belediging voor kleurlingen zijn en daarmee bereikt dat er nu geen zwarte mensen meer in de omgeving van de Sint worden toegelaten en op boten het land binnen mogen komen als ze ongebruikelijk gekleed gaan en Nederlands spreken met een vreemd accent.

  …of neem ik dit belangrijke onderwerp nu niet serieus genoeg…?

 14. utsjaermets

  Goed zo Geert ! Eindelijk een politicus die opkomt voor onze belangen. Ik ben ervan overtuigd dat dan de werkloosheid snel zal dalen en onze overheidsfinancien weer op orde komen. Ga zo door…

  • Pvv4ever

   Dat lost Geert allemaal op zodra hij de grenzen sluit en alle Islam aanhangers(moslims dus) en Marokanen zoals hij het zei en misschien ook straks de Antillianen en zeker de Polen en alles wat niet Nederlands is naar buiten gooit. En alles wat Europees is ook.

   (in antwoord op utsjaermets)
 15. Hannes

  Zwarte of witte piet het maakt voor Geert niet uit.
  Als hij maar kan polariseren.
  Verdeelt de maatschappij in schuld en onschuld. Hij maakt kleine verschillen in cultuur bedreigend groot. Nederland tegen Europa.
  Geert is zeer waarschijnlijk getraumatiseerd door zijn angst dat zijn eigen afkomst bekend gaat worden.
  In ieder geval heeft hij dringend hulp nodig, want dit is gewoon ongezond.

 16. lucky clues

  Hallo,

  Ik ben Sir.Jose Rodriquez Sanchez de directeur-generaal van de hypotheekbank Investment Plc een geregistreerd en gecertificeerd lening geldschieter, ik geef leningen tegen 3% rente aan mensen in nood van de lening, We geven zowel persoonlijke leningen en zakelijke leningen, Wij geven uit Persoonlijke leningen tegen de range van $ 5,000.00 tot $ 100.000,00, terwijl Business Leningen worden gegeven uit de range van $ 100.000,00 tot $ 100.000.000,00. Belanghebbende moet contact met ons op via e-mail: joserodriquezsanchez@hotmail.com

 17. lucky clues

  Hallo,.

  Ik ben Sir.Jose Rodriquez Sanchez de directeur-generaal van de hypotheekbank Investment Plc een geregistreerd en gecertificeerd lening geldschieter, ik geef leningen tegen 3% rente aan mensen in nood van de lening, We geven zowel persoonlijke leningen en zakelijke leningen, Wij geven uit Persoonlijke leningen tegen de range van $ 5,000.00 tot $ 100.000,00, terwijl Business Leningen worden gegeven uit de range van $ 100.000,00 tot $ 100.000.000,00. Belanghebbende moet contact met ons op via e-mail: joserodriquezsanchez@hotmail.com

 18. commenter

  Hallo, Dit is voor het grote publiek dat Mr Larry Perez, een onderhandse lening geldschieter heeft het openen van een financiële kans voor iedereen die behoefte hebben aan financiële hulp te informeren. We geven lening tegen 2% rente aan particulieren, bedrijven en bedrijven in het kader van een duidelijke en begrijpelijke termen en conditie. contact met ons vandaag nog per e-mail naar: (businessfinances@hotmail.com)

 19. FRANK ANDERSON

  Behoefte aan een snelle lange termijn of korte termijn lening met een relatief lage rente zo laag als 3% rente? Wij bieden zakelijke lening, persoonlijke lening, woningkrediet, auto lening, student lening, schuld consolidatie leningen, enz., Ongeacht hun credit score. We hebben het verlenen van financiële diensten gegarandeerd om onze vele klanten over de hele wereld. Met onze flexibele leningen pakketten leningen kunnen worden verwerkt en zet de kredietnemer in de kortst mogelijke tijd, contact met ons deskundig advies en financiële planning. Als u een lening snel antwoord op deze e-mail nodig privatefunding1@hotmail.com

  dringend e-mail te sturen naar (privatefunding1@hotmail.com)

 20. James Carl

  Dit is voor degenen die behoefte hebben aan financiering voor welk doel, we zijn een erkend bedrijf hier in de Verenigde Staten en een eigen financiële onderneming en kan landelijk en internationaal te lenen met de ongelooflijke rente en diensten gratis voor mensen met een slechte credit score. Voor meer informatie, bel of sms heer James Carl op 267-884-0582
  of gewoon e-mail: j_carl20@yahoo.com

Reacties niet toegestaan