Alle reacties op de verkiezing van PvdA-leider Samsom


Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks
denkt dat Samsom met zijn achtergrond een groene bondgenoot zal zijn voor haar partij. 'Ik kijk uit naar een goede samenwerking', aldus Sap.

Emile Roemer, SP-leider, liet ook weten uit te zien naar de samenwerking met Samsom. 'Hard nodig tegen dit afbraakkabinet', aldus de SP'er.

'Van harte gelukwensen voor @diederiksamsom', twittert Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP. 'Alle goeds toegewenst namens SGP!'

Geert Wilders, PVV,  feliciteert Samsom 'met zijn uitverkiezing en zijn nieuwe Job .'

CDA-Kamerlid Elly Blanksma wenst Samsom succes. 'Enorme uitdagingen als fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij. Zeker in deze tijd.'

Ronald Plasterk noemt de verkiezing van Diederik Samsom tot partijleider een mooi voorbeeld van democratie. "Ik had natuurlijk liever gewonnen maar het is gegaan zoals dat in een democratie gaat. Eén wint, en de anderen verliezen." Ondanks zijn verlies ziet hij "de partij helemaal opleven en dat is fantastisch goed nieuws. Felicitaties voor Diederik en we gaan er met de hele PvdA tegen aan."

De uitslag was "zonder meer" een teleurstelling voor Nehabat Albayrak. Haar eerste reactie was: "ik loop flink te balen". Zij ziet de uitslag wel als een "massief mandaat voor Diederik". Volgens Albayrak moet de fractie er in slagen "om de rijen weer te sluiten en een vuist te maken tegen het kabinet".

De andere verliezer Martijn van Dam vindt het grote winst dat het debat in de partij is losgekomen. "Als je zo ruim wint als Samsom, dan heeft de beste gewonnen." Daarnaast "hoopt en verwacht" Van Dam dat dit geen ruk naar links zal betekenen voor de PvdA.

Lutz Jacobi, de kandidaat met de minste stemmen, had vooral graag iets meer stemmen gekregen. Maar van teleurstelling is geen sprake "want ik vind dat we een hele mooie campagne hebben gevoerd." Volgens Jacobi willen de leden "reuring in de partij."

Bron(nen):   NOS  Volkskrant