Bolsonaro verliest in peilingen: komt er Braziliaanse versie van bestorming Capitool?

De Braziliaanse presidentsverkiezingen gaan ronde één in op zondag 2 oktober. Volgens de peilingen staat de huidige president Jair Bolsonaro er beroerd voor. Zijn tegenstander Luiz Ignacio Lula da Silva staat op winst, maar gaat de president zich neerleggen bij een eventueel verlies?

De populistische en stijfrechtse Bolsonaro hint al maandenlang op de mogelijkheid van fraude in de aankomende verkiezingen. Dit soort volksopruiïng, waar Donald Trump zich ook schuldig aan maakte, kan tot een uitbarsting van geweld leiden in Brazilië als de centrumlinkse ex-president Lula da Silva binnenkort de meeste stemmen haalt.

Lula staat in de peilingen zo'n 10 procent voor op Bolsonaro, met 45 tegen 35 procent. Er zijn nog negen kandidaten in de eerste ronde, maar geen van hen haalt meer dan 10 procent in de voorspellingen. Als een kandidaat meer dan 50 procent haalt, dan is er geen tweede ronde nodig.

Beide kemphanen waren kandidaat bij de verkiezingen in 2018, maar ex-vakbondsleider Lula mocht uiteindelijk niet meedoen wegens een veroordeling voor fraude. Vorig jaar werd Lula vrijgepleit door het Hooggerechtshof, waardoor hij zich nu opnieuw kandidaat kan stellen.

Bolsonaro heeft veel van zijn populariteit verloren vanwege zijn dramatische aanpak van de coronacrisis. Zijn lakse beleid en gebrek aan medeleven met de 680.000 dodelijke slachtoffers heeft zijn kansen voor een tweede termijn geen goed gedaan. Toch is hij nog niet afgeschreven voor de overwinning.

Zijn aanhangers roepen dat een verlies van de president alleen mogelijk is door wijdverspreide verkiezingsfraude. Een Braziliaanse versie van de Capitoolbestorming in de VS wordt daarom gevreesd. Er zijn in de aanloop naar de verkiezingen al vele geweldsincidenten geteld tussen Lula- en Bolsonaro-aanhangers.

Bron(nen):   HLN