Het eind van Trump is misschien nog niet gekomen, maar nu wel in zicht

Donald Trump was van plan 15 november bekend te maken dat hij in 2024 weer president van de VS wil worden. Misschien gaat de aankondiging daar, maar de verkiezingen winnen gaat hij niet. Zoveel is na de verkiezingen van gisteren wel duidelijk. Vermoedelijk heeft Trump zijn Republikeinse partij een duidelijke overwinning gekost.

Want normaal is - sinds 2002 en toen was een raar jaar vanwege 9/11 - dat de partij van de zittende president bij de verkiezingen halverwege zijn ambtstermijn dik verliest. Dit jaar zou dat nog logischer zijn geweest. President Biden is niet geliefd en de economie sputtert, met inflatie rond de 10 procent.

Maar de Democraten verloren amper. In de Senaat komen ze vermoedelijk met een iets grotere meerderheid terug en de nederlaag in het Huis van Afgevaardigden valt erg mee. De verklaring: vermoedelijk de weerzin tegen Trump bij meer dan de helft van de Amerikanen. Zelfs Fox News opperde dat de uitslag aantoont dat de Republikeinse partij op het foute spoor zit.

Voor Trump heeft dat grote consequenties. Het is maar zeer de vraag of zijn partij hem kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024. Er zijn andere kandidaten die meer kans maken.

En als hij kandidaat wordt is de kans dat hij wint klein, zelfs als Joe Biden (die volgende week 80 wordt) zijn opponent is.