Wilders wil Nederland uit EU: Baas in eigen land

PVV-leider Geert Wilders wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt. Dat zei hij dinsdag in New York, waar hij zijn boek over de islam presenteert. Uittreden uit de EU wordt waarschijnlijk het grote verkiezingsthema van de PVV.


Wilders pleitte eerder al voor vertrek uit de eurozone. Daarmee is hij ook voorstander van het verlaten van de EU, omdat een land dat de euro verlaat niet langer EU-lid kan blijven.
"We kunnen lid zijn van de Europese Economische Ruimte (EER) zoals Noorwegen, of van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) zoals Zwitserland, zodat de economische voordelen blijven. We zijn - zonder lid te zijn van de EU en de eurozone - dan weer baas over eigen regels, zoals over wie het land binnenkomt, immigratie en de eigen munt".
Wilders verwacht dat de EU uit elkaar valt vanwege de perikelen rond de euro. Als het aan de PVV-leider ligt, is Nederland dat scenario voor. Bij zijn verkiezingscampagne in 2010 pleitte Wilders nog niet voor een Nederlands vertrek uit de Unie. Wel voor afschaffing van het Europees Parlement.
De ING heeft uitgerekend dat het opbreken van de Eurozone Nederland 40 miljard aan export kost. De dekkingsgraad van de pensioenfondsen zou tijdelijk beneden de 80 procent dalen.

NOS-verslag over Wilders in New York:

.

.

Bron(nen):   Volkskrant  AD  Elsevier