Na jaren nadenken: Obama nu voluit vóór homohuwelijk; rechts is furieus

President Obama vindt dat homo's in de Verenigde Staten met elkaar moeten kunnen trouwen. Hij is de eerste Amerikaanse president die zich uitspreekt voor het homohuwelijk.


Obama zei dat homoseksuelen eerlijk behandeld moeten worden. Obama is tot zijn standpunt gekomen na “vele gesprekken door de jaren heen met familie, vrienden, buren en mensen uit mijn eigen staf die een monogame stabiele relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht en die samen kinderen opvoeden. Daardoor is het voor mij persoonlijk van belang om openlijk uit te spreken dat ik vind dat koppels van hetzelfde geslacht moeten kunnen trouwen.”

Obama voegde daar wel aan toe dat het aan de Amerikaanse staten is erover te beslissen. Het homohuwelijk is een heet hangijzer in de Verenigde Staten. In eerdere jaren zei Obama nog tegen huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te zijn.

Rechtse politici en religieuze groepen in Amerika zullen als een dolle tekeer gaan tegen dit kloeke besluit van de president.
Het eerste salvo is al gelost. Het conservatieve TV-station Fox spreekt over een 'oorlog tegen het huwelijk' ('war on marriage'):

Obama bij ABC:

Bron(nen):   Volkskrant  NOS  Telegraaf