Zuid-Europa vreest een gewelddadige zomer

Politiek
vrijdag, 18 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zuid-Europa begint zich zorgen te maken over de komende zomer, die zou wel eens sinister kunnen worden met anarchistische taferelen op straat. Demonstraties en stakingen zijn al normaal geworden in Griekenland, Italië en Spanje, maar volgens The Guardian waarschuwen sommige autoriteiten dat de woede op het punt staat om te slaan in geweld. En dat zou betekenen dat het toerisme - een belangrijke bron van inkomsten voor Zuid-Europa - een doffe dreun krijgt, want er is geen toerist die in chaos en geweld terecht wil komen.
In Italië werken het leger, politie-en inlichtingendiensten aan een veiligheidsplan om de gewelddadigheden de kop in te drukken. Vooral de speciale belastingkantoren die openstaande schulden moeten incasseren, zijn het doel van de publieke woede. Het kantoor in Toscane werd vorige week bekogeld met brandbommen.
In Spanje zijn de protesten nog vreedzaam. Maar de conservatieve regering neemt geen enkel risico en gaat de wetten voor openbare demonstraties aanscherpen.
In Griekenland hebben anarchie-uitbarstingen en burgerlijke ongehoorzaamheid de anti-bezuiniging protestbeweging nauwelijks geïnfecteerd. Maar dat zou na de verkiezingen kunnen veranderen. Als de nieuwe regering besluit door te gaan met bezuinigingsmaatregelen zou het wel eens een hele hete zomer kunnen worden.
Bron(nen): The Guardian