President Hollande verandert nu al de dynamiek in Europa

De leiders van Spanje, Italië en Frankrijk zijn in opstand. Morgen zal dit trio (het 'Latijnse Blok') tijdens de top van de ministers van Financiën een radicale verandering bewerkstelligen in de Europese economische strategie. De drie zullen daarbij worden gesteund door de economische  wereldmachten - de VS, Japan en China. Dat schrijft de Britse krant de Daily Telegraph.
Het pakket aan maatregelen zal bestaan  uit:

  • Een  garantie van de Europese Monetaire Unie op banktegoeden in Europa (vooral Zuid-Europa) om een stormloop op die tegoeden te voorkomen.
  • De ECB wordt een vangnet  in geval van noodsituaties. Er zullen leningen vrijkomen als er geen andere mogelijkheden meer zijn.
  • Er komt een voorstel om eurobonds in te zetten, een soort van Marshal Plan voor investeringen in de infrastructuur. 

De diplomatieke taal van de Franse president Hollande, premier Monti van Italië en de Spaanse premier Rajoy is volgens de Telegraph onmiskenbaar bedoeld om Duitsland de macht te ontnemen Europa zijn wil op te leggen.

Sinds afgelopen weekeinde heeft Hollande de dynamiek in Europa veranderd en heeft hij bondgenoten gevonden die op dezelfde golflente zitten. De lakmoes proef komt morgen. Dan zal Hollande waarschijnlijk de benoeming tegenwerken van de kampioen bezuinigingen, de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäubl, als nieuw hoofd van de eurogroep.

Bron(nen):   Daily Telegraph